Další varianta quiche, který určitě nebudete vařit jen jednou!
Suroviny na 4 porce
175 g hladké mouky
100 g másla na kousky
1 žloutek špetka soli
4 lžíce studené vody
Na náplň
200 g slaniny na kostičky
200 g lososa
100 g gruyéru nebo ementálu
100 g zeleného chřestu
200 ml créme fraiche
0,2 l smetany ke šlehání
3 vejce
1 žloutek
sůl, pepř
muškátový oříšek
Postup
Do mísy dáme mouku s plátky másla, žloutek, sůl a 4 lžíce vody a vypracujeme těsto.
Troubu předehřejeme na 200 °C. Těsto vyválíme, nebo ho do koláčové formy namačkáme. Propícháme vidličkou a dáme na 10 minut do ledničky. Těsto pak dáme na 15–20 minut upéct dozlatova.
Slaninu nakrájenou na kostičky vyškvaříme na pánvi, 5 minut na tuku pečeme z obou stran i porce lososa. Pak rybu a slaninu vyjmeme a necháme okapat tuk. Tři čtvrtiny sýru nakrájíme na kostičky a zbytek nastrouháme nahrubo. Chřest povaříme v osolené a vodě asi 4 minuty, vyjmeme a necháme chladnout. Créme fraiche smícháme se smetanou a prošlehanými vajíčky.
Osolíme a ochutíme pepřem a muškátovým oříškem. Upečené těsto poklademe slaninou, kousky lososa a kostičkami sýra a přelijeme smetanovou směsí. Povrch ozdobíme chřestem a posypeme sýrem. Teplotu v troubě snížíme na 190 °C a dáme koláč péct na cca 25–30 minut, náplň musí být pevná. Než budete koláč krájet, nechte jej trochu vychladnout.