TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Aby si rajská jablíčka zachovala svou biologickou hodnotu a zůstala chutná, poradíme vám pár triků, jak s nimi po nákupu zacházet a jak je v kuchyni upravovat.

Jak poznat čerstvost?
Ještě v obchodě rajská jablka zkontrolujte, zda nejsou příliš měkká, nemají na slupce skvrny a otlaky. Vybírejte pokud možno plody se zbytkem stonku. Čerstvé rajče musí mít zelenou stopku a musí i charakteristicky vonět. A samozřejmě máte-li možnost, vypěstujte si alespoň v létě na okně či na balkoně rajčata vlastní, tam budete mít čerstvost zaručenou.

Jak je skladovat?
Rajčata se skladují jen krátkodobě (vedle sebe a stopkou nahoru!), proto pokud se vám „urodilo“, je lepší je usušit a pak naložit do olivového oleje, z měkčích připravit omáčky, pyré či kečupy, nebo je naložit celá.

• Krátkodobě je lze skladovat třeba na okenním parapetu, kde na slunci plody ještě „dojdou“ (musí mít stopku). Chladnička není ideální, a i když vydrží o něco déle, v chladu vadnou a dobře se nerozvine jejich chuť a vůně.

• Usušené půlky rajských jablíček lze skladovat v mrazničce, kde si zachovají pěknou barvu a nezplesniví.

• Příliš měkká rajčata vložtee na krátkou dobu do misky s ledovou slanou vodou, kde se dostatečně zpevní. Pokud je pak budete krájet, zchlaďte i nůž.

• Aby rajčata při krájení nevytekla, použijte nůž s vroubkovanou čepelí.

Aby zelená rajčata dozrála rychleji, vložte je do papírového sáčku spolu s jedním jablkem a uložte je na chladné tmavé místo.

Jak je loupat?
Loupaná rajčata jsou stravitelnější a mají i jemnější chuť. Někomu dokonce může tužší slupka při konzumaci vadit. Proto u plodů odstraňte stopku a slupku na vrcholku lehce nařízněte do kříže. Pak je krátce spařte ve vroucí vodě. Když slupka popraská, vyjměte je a prudce zchlaďte studenou vodou. Pak už je snadno oloupete nožem. Slupky nevyhazujte – použijte je do polévky.

Tip Paní domu: Celá rajčata, která potřebujete zbavit slupek, spařte horkou vodou a pak místo loupání nožem vezměte jednotlivé plody do bavlněné utěrky a jemně je v ní odrhněte.
Takto upravené rajče pak můžete třeba rozpůlit, vydlabat lžičkou semínka a dužinu pokrájet k dalšímu zpracování. Další možností je rajčata povařit doměkka ve vroucí vodě a potom přes síto propasírovat.

Jemně rozmačkaná rajčatová dužnina je vhodnou kosmetickou maskou pro povadlou pleť.

Jak je sušit?
Sušená rajčata už trvale zaujala své místo v kuchyni. Hodí se do zeleninových salátů, do omáček, dušených jídel, na pizzu, lze je podávat jako předkrm třeba se sýrem či šunkou nebo jako chuťovku v oleji místo zobání k televizi. V Itálii, odkud sušená rajčata pocházejí, se zralé plody suší na slunci. V našich zeměpisných podmínkách je vhodnější použít troubu, nebo ještě lépe elektrickou sušičku. Plody vybírejte buď menší, anebo rozčtvrcené, či nakrájené na plátky. Podle chuti je lze před sušením i oloupat, a pokud obsahují hodně zrníček, je lépe je lžičkou vydlabat.

Sušení v troubě:

• pokrájená rajčata nepatrně osolíme hrubou solí (není nutné) a rozložíme na plech s pečicím papírem

• dílky klademe v jedné vrstvě tak, aby se vzájemně nedotýkaly

• troubu předehřejeme na 50 °C, pokud však se sušením spěcháme, zapneme ji na 80–100 °C. Pak ale musíme rajčat častěji kontrolovat

• plátky či kusy rajčat sušíme cca 20 hodin

• během jejich „pobytu v troubě“ je obracíme, aby se sušily rovnoměrně

• usušená rajčata by měla být tuhá a křupavá

Sušení v elektrické sušičce:
Postupujeme stejně, jen při urychlení sušení nastavíme sušičku na 60 °C.

Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock

Nenechte si ujít další zajímavé články