TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Aby si rajská jablíčka zachovala svou biologickou hodnotu a zůstala chutná, poradíme vám pár triků, jak s nimi po nákupu zacházet a jak je v kuchyni upravovat.

Jak poznat čerstvost?
Ještě v obchodě rajská jablka zkontrolujte, zda nejsou příliš měkká, nemají na slupce skvrny a otlaky. Vybírejte pokud možno plody se zbytkem stonku. Čerstvé rajče musí mít zelenou stopku a musí i charakteristicky vonět. A samozřejmě máte-li možnost, vypěstujte si alespoň v létě na okně či na balkoně rajčata vlastní, tam budete mít čerstvost zaručenou.

Jak je skladovat?
Rajčata se skladují jen krátkodobě (vedle sebe a stopkou nahoru!), proto pokud se vám „urodilo“, je lepší je usušit a pak naložit do olivového oleje, z měkčích připravit omáčky, pyré či kečupy, nebo je naložit celá.

• Krátkodobě je lze skladovat třeba na okenním parapetu, kde na slunci plody ještě „dojdou“ (musí mít stopku). Chladnička není ideální, a i když vydrží o něco déle, v chladu vadnou a dobře se nerozvine jejich chuť a vůně.

• Usušené půlky rajských jablíček lze skladovat v mrazničce, kde si zachovají pěknou barvu a nezplesniví.

• Příliš měkká rajčata vložtee na krátkou dobu do misky s ledovou slanou vodou, kde se dostatečně zpevní. Pokud je pak budete krájet, zchlaďte i nůž.

• Aby rajčata při krájení nevytekla, použijte nůž s vroubkovanou čepelí.

Aby zelená rajčata dozrála rychleji, vložte je do papírového sáčku spolu s jedním jablkem a uložte je na chladné tmavé místo.

Jak je loupat?
Loupaná rajčata jsou stravitelnější a mají i jemnější chuť. Někomu dokonce může tužší slupka při konzumaci vadit. Proto u plodů odstraňte stopku a slupku na vrcholku lehce nařízněte do kříže. Pak je krátce spařte ve vroucí vodě. Když slupka popraská, vyjměte je a prudce zchlaďte studenou vodou. Pak už je snadno oloupete nožem. Slupky nevyhazujte – použijte je do polévky.

Tip Paní domu: Celá rajčata, která potřebujete zbavit slupek, spařte horkou vodou a pak místo loupání nožem vezměte jednotlivé plody do bavlněné utěrky a jemně je v ní odrhněte.
Takto upravené rajče pak můžete třeba rozpůlit, vydlabat lžičkou semínka a dužinu pokrájet k dalšímu zpracování. Další možností je rajčata povařit doměkka ve vroucí vodě a potom přes síto propasírovat.

Jemně rozmačkaná rajčatová dužnina je vhodnou kosmetickou maskou pro povadlou pleť.

Jak je sušit?
Sušená rajčata už trvale zaujala své místo v kuchyni. Hodí se do zeleninových salátů, do omáček, dušených jídel, na pizzu, lze je podávat jako předkrm třeba se sýrem či šunkou nebo jako chuťovku v oleji místo zobání k televizi. V Itálii, odkud sušená rajčata pocházejí, se zralé plody suší na slunci. V našich zeměpisných podmínkách je vhodnější použít troubu, nebo ještě lépe elektrickou sušičku. Plody vybírejte buď menší, anebo rozčtvrcené, či nakrájené na plátky. Podle chuti je lze před sušením i oloupat, a pokud obsahují hodně zrníček, je lépe je lžičkou vydlabat.

Sušení v troubě:

• pokrájená rajčata nepatrně osolíme hrubou solí (není nutné) a rozložíme na plech s pečicím papírem

• dílky klademe v jedné vrstvě tak, aby se vzájemně nedotýkaly

• troubu předehřejeme na 50 °C, pokud však se sušením spěcháme, zapneme ji na 80–100 °C. Pak ale musíme rajčat častěji kontrolovat

• plátky či kusy rajčat sušíme cca 20 hodin

• během jejich „pobytu v troubě“ je obracíme, aby se sušily rovnoměrně

• usušená rajčata by měla být tuhá a křupavá

Sušení v elektrické sušičce:
Postupujeme stejně, jen při urychlení sušení nastavíme sušičku na 60 °C.

Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock

Nenechte si ujít další zajímavé články

Delikátní zážitek u Breitlingu
epochalnisvet.cz

Delikátní zážitek u Breitlingu

Prestižní hodinářská značka Breitling je dalším...
Pověsti a legendy Lysé hory: Bájné vojsko, soudný den i pohádkový poklad
enigmaplus.cz

Pověsti a legendy Lysé hory:...

Lysá hora, královna Moravskoslezských Beskyd, je se...
Plantation Sealander: Tři oceány, tři země, jeden rum
iluxus.cz

Plantation Sealander: Tři...

Dříve malé rodinné společnosti podnikaly daleké cesty...
Albert Fish: 120 dní Sodomy je proti němu čajíček…
epochaplus.cz

Albert Fish: 120 dní Sodomy je...

Britská spisovatelka a muzikanta Charlotte Greigová...
Tajemství gastronomie: Jak se zrodilo carpaccio, sendvič a pizza Margherita?
epochaplus.cz

Tajemství gastronomie: Jak...

Co je vlastně carpaccio? Dnes tak můžeme...
Nové vydání měsíčníku Můj čas na kafíčko pro ženy právě v prodeji!
panidomu.cz

Nové vydání měsíčníku Můj čas na...

Zajímáte se o nové módní trendy v oblékání nebo...
Křišťálová klasika v moderním pojetí
rezidenceonline.cz

Křišťálová klasika v...

Efektní svítidla s komponenty z ušlechtilého skla...
Přítele své dcery jsem si představovala jinak
skutecnepribehy.cz

Přítele své dcery jsem si...

Nemohla jsem ho zkrátka vystát! Vadilo mi na něm...
Poklekl před ní partner, aby si ji nadobro pojistil?
nasehvezdy.cz

Poklekl před ní partner,...

Přestože je krásná herečka...
Královský košt Ústí nad Labem.
epochanacestach.cz

Královský košt Ústí nad Labem.

Košt je lokalizovaný do prostředí luxusního...
Český výzkum zraku hlubokomořských ryb podpoří evropský grant
21stoleti.cz

Český výzkum zraku...

Evropská rada pro výzkum je první...
Přistihla Mareše manželka s milenkou?
nasehvezdy.cz

Přistihla Mareše manželka s...

Leoš Mareš (47) dlouho...