TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Vaření je umění a nikoli pouze řemeslo! Toto rčení patří do kultury čínského národa už po tisíciletí. A k tomuto umění patří neoddělitelně i pánev s názvem WOK.

Vznikla v Číně před tisíci lety a do zbytku světa se pánev wok dostala díky kočovným Mongolům. A dnes ji najdete nejen v jihovýchodní Asii, ale i v Africe, Evropě či v USA. Patří mezi základní kuchyňské vybavení.

Pět Prima P
Mezi největší výhody přípravy jídla na woku patří:
1. Zdravé vaření v páře
2. Rychlost vaření – šetří energii
3. Zachování chuti a vitaminů
4. Velké množství potravin na nízké množství tuků
5. Snadná údržba

Wok pro všední den
Na této zvláštní pánvi se s úspěchem dají připravovat nejen pokrmy čínské či asijské kuchyně, ale i české kulinářské klenoty, jako jsou řízky nebo guláše. V pánvi wok můžeme vařit ve vodě i v páře, dusit, opékat a smažit. To znamená, že tam můžeme připravit převážnou část pokrmů. Bez problémů je možné vařit polévky nebo si zde můžeme připravit předem přílohu.

Vynikající je wok i pro přípravu omáček. Ovšem největší využití nám wok poskytne při přípravě jednoduchých a rychlých jídel. Kombinovat můžeme jakékoliv maso se zeleninou a totéž platí pro vnitřnosti, můžeme připravovat samotnou zeleninu nebo houby. I rýži nebo těstoviny, které většinou používáme jako přílohu, ve woku připravíme společně s ostatními surovinami jako jeden pokrm.

Hotový pokrm přendáme na horkou mísu nebo talíře a ihned podáváme. Všechna tato jídla připravujeme jen v takovém množství, které stačíme zkonzumovat, protože ohřívání není pro rychle upravená jídla vhodné.

Hlavní zásady vaření
1. Potraviny musí být předem nakrájené na stejné kousky, maso může být i předem marinováno a smícháno s jinými surovinami, např. obaleno ve škrobu s vejcem, kokosu apod.
2. Před přidáním kterékoli suroviny musí být wok opravdu horký.
3. Kousky masa dáváme do dobře rozehřátého woku s horkým olejem, aby se povrch masa uzavřel, šťáva nevytékala a maso zůstalo šťavnaté.
4. Při opékání wok nejdříve rozehřejeme, pak přilijeme olej, rozpálíme a pak teprve přidáváme ostatní suroviny.
5. Pánev nesmí být plná více než ze dvou třetin.
6. Po přidání další přísady vše rychle a dobře zamícháme, míchání by nemělo být kratší než půl a delší než jedna minuta.
7. Mícháme opatrně tak, abychom jemné kousky masa, zvláště ryb, nepoškodili.

Nakupujeme WOK

Wok se dělá z nejrůznějších materiálů, je k dostání v cenách od 95 korun až do deseti tisíc. Nejběžnější a pro spotřebitele nejlevnější je wok z ocelové slitiny, který rychle reaguje na změny teploty. Bohužel rychle rezaví, čemuž můžeme předejít tak, že jej po každém umytí před uložením lehce potřeme olejem. U woku z nerezové oceli tento problém odpadá, ale tento materiál má nižší tepelnou vodivost.

Ocelový wok s teflonovým povrchem je velmi praktický, teflonový povrch však nesmíme poškrábat ostrými předměty. Wok s titanovým povrchem patří mezi dražší druh nádobí, ale umožňuje připravovat jídla bez tuku, aniž by se cokoliv připálilo.

Text: Karin Stružková, Foto: Shutterstock

Nenechte si ujít další zajímavé články