Každý z nás to zná: někdy prostě i při nejlepší vůli „nestíháme“. A tak hledáme, co rychlého a dobrého nabídnout rodině na stůl. Vděčnou surovinou je mleté maso. Může mít mnoho podob, chutí i kombinací. Zkuste některé naše tipy.
Domácí hamburger
Pita placky nebo jiné pečivo dobře nahradí klasickou hamburgerovou bulku, která má lehce nasládlou chuť.
Suroviny:
1 velké rajče, 1 lžíce kečupu nebo majonézy, 1 cibule, 4 listy ledového salátu, 1 okurka, špetka soli, 250 g mletého masa, 2 hamburgerové bulky, špetka mletého pepře
Postup:
Hamburgerové žemle rozřízneme a lehce opečeme. Mleté maso (mix hovězí a vepřové, nebo jen hovězí) smícháme s trochou nakrájené cibulky. Opepříme a osolíme. Směs rozdělíme na bochánky a na rozpálené pánvi je osmažíme dozlatova. Zatímco se maso peče, připravíme si zeleninu – rajče nakrájené na kolečka, lístky salátu a plátky okurky. Na spodní půlku žemle můžeme položit plátek sýru podle chuti. Na něj pak skládáme plátek masa, potřeme ho kečupem, majonézou nebo jinou omáčkou, přidáme plátky zeleniny a vše přikryjeme horní vrstvou žemle.
Můžeme krátce zapéct nebo podáváme ihned.
Palačinky s mletým masem
Podáváme je teplé, lákavě vypadá ozdoba ze salátu, paprik a rajčat.
Suroviny:
1 pórek, 1 lžíce olivového oleje, 1 zelená paprika,1 červená paprika, 400 g mletého masa, ½ lžičky mletého barevného pepře, svazek jarní cibulky,1 lžička koření na steak, 1 lžíce podravky, 3 lžíce strouhaného sýru, 2 lžíce sekaných bylinek, 2 kelímky smetany na šlehání, 3 vejce, olej na smažení, 300 ml mléka, špetka soli, 180 g hladké mouky
Postup:
Z mléka, vajíčka, mouky a soli si připravíme těsto, poté na oleji upečeme čtyři palačinky. Orestujeme též nakrájenou cibulku, papriky a pórek. Přidáme mleté maso a za stálého míchání ho opečeme. Dochutíme kořením. Na palačinky rozdělíme směs, smotáme a naskládáme do zapékací mísy. Ve smetaně rozmícháme 2 vejce, nastrouhaný sýr, bylinky i podravku. Smetanovou omáčkou zalijeme palačinky a v předehřáté troubě pečeme asi 20 až 25 minut při 190 °C.
Lasagne plněné masem a zeleninou
Takto upravené mleté maso podáváme jako hlavní vchod. Lasagne se hodí k obědu i večeři.
Suroviny:
15 dkg eidamu, 1 kg mletého masa, 1 lžička mletého černého pepře, 1,3 dl mléka, 3 lžíce kečupu, 1 lžíce hladké mouky, 1 konzerva sterilované kukuřice, 1 lžíce vegety speciál, 1 lžíce másla, 3 rajčata, 1 balíček lasagní, 1 hrst sušeného oregana, 1 lžíce olivového oleje na vymazání,1 cibule
Postup:
Lasagne uvaříme v osolené vodě, plátky těstovin vaříme postupně po třech plátcích, aby se neslepily. V pánvi osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a na ní orestujeme mleté maso. Přidáme vegetu, pepř, rajčata nasekaná na kostičky, kukuřici a kečup. Všechno promícháním dobře spojíme. Máslo necháme rozpustit a opražíme na něm hladkou mouku. Když je zlatavá, zalijeme ji mlékem. Takto vzniklý bešamel vložíme do masové směsi, přidáme nastrouhaný eidam a oregano. Mísu vymažeme olivovým olejem. Poklademe vrstvu lasagní, směsí mletého masa a postup opakujeme. Horní vrstvu posypeme sýrem a oreganem. Lasagne s mletým masem zapékáme v silně vyhřáté troubě asi 20 minut. Po vyjmutí necháme 5 minut odstát a podáváme.