TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Patříte mezi takzvané „kofoholiky“? Máte rádi poctivého turka a ne žádná mléčná latté a podobné říznuté kávy? Poradíme vám, jak si připravit toho „nej“.

Základem dobré turecké kávy je kvalitní pražená káva. Seženete ji ve specializovaných obchodech nebo přímo v místních pražírnách. Tu čerstvě praženou, která je nejlepší, poznáte podle intenzivní vůně.

Kávy nekupujte zbytečně moc, dejte přednost menšímu balení. Doma ji můžete skladovat buď dobře uzavřenou v původním obalu nebo v dóze. Ideální je suché místo a pokojová teplota.

Každý druh kávy vyžaduje jinak namletá kávová zrnka. Zatímco třeba espresso vyžaduje jemné mletí, pro přípravu turka jsou kvůli dlouhému louhování nejlepší zrnka pomletá poměrně nahrubo.

Turka zalévejte postupně, nejprve do jedné třetiny a pak nadvakrát dolijte zbytek vody pomalým krouživým pohybem. Teplota vody by měla být nižší než bod varu, nejlépe kolem 90 až 95 ºC.

 

Tags : káva

Nenechte si ujít další zajímavé články