Kynuté záviny s mákem a ořechy jsou velmi chutné a oblíbené. Čerstvé vydrží i do druhého dne.
Suroviny na 1 závin
200 ml mléka
20 g droždí
400 g hladké mouky
100 g celozrnné pšeničné mouky
strouhaná kůra z 1/2 citronu
80 g krupicového cukru
100 g másla
1 vejce
špetka soli
rozpuštěné máslo na potření
Na náplň
150 ml mléka
150 g mletého máku
4 lžíce krupicového cukru
2 lžíce strouhaných vlašských ořechů
2 lžíce rumu
Postup
Ve vlažném mléce rozpusťte droždí a nechte asi 15 minut vzejít kvásek.
Ve velké, hluboké míse smíchejte obě mouky s nastrouhanou citronovou kůrou. Přidejte cukr, rozpuštěné máslo, vejce a špetku soli. Promíchejte a doprostřed vlijte kvásek. Zadělejte klasické kynuté těsto a nechte ho asi 45 minut na teplém místě kynout.
Mezitím si připravte náplň. Mák zalijte horkým mlékem, přidejte zbylé ingredience, důkladně zamíchejte a nechte vychladnout.
Vykynuté těsto ještě jednou propracujte a potom jej vyválejte na pomoučeném vále na plát o velikosti asi 30 x 40 cm. Potřete ho nádivkou a z užší strany srolujte. Pak ho podélně rozřízněte na dvě části. Oba kusy plněného těsta sviňte a položte těstovou stranou dolů na plech vymazaný máslem. Přikryjte utěrkou a nechte ještě 20 minut kynout.
Závin potřete rozpuštěným máslem a dejte péct do trouby rozehřáté na 200 ºC asi na 35 minut. Párátkem vyzkoušejte, zda je závin propečený a nechte ho dojít ještě 10 minut ve vypnuté troubě.