Zavařené houby nikdy hned nekonzumujeme, musíme je nechat uležet 3 týdny v chladnu a temnu.
Suroviny
Sladkokyselý nálev
750 ml voda
250 ml ocet
1 lžíce sůl
1 lžička cukru
Přísady
bobkové listy
hořčičné semeno
kuličky pepře
nového koření
sůl
Na 1 litr vody dáme 20 g soli 3 cibule 1 kg směsi houby
Postup
Svaříme vodu s octem, cukrem a se solí a přivedeme nálev k varu a ihned odstavíme.
Očistíme houby, malé necháme celé a další podle potřeby nakrájíme a necháme je lehce povařit v osolené vodě, zhruba 5 minut.
Do připravených sklenic dáme na dno jeden menší bobkový list, několik kuliček pepře a nového koření a ¼ lžičky hořčičného semene. Pak přidáme předvařené houby, zalijeme je vychladlým nálevem, uzavřeme a sterilujeme zhruba 30 minut při teplotě vody 100 °C..