TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Už jste někdy ochutnali baklavu? Jedná se o tučný, sladký zákusek, který se objevuje v mnoha kuchyních v oblasti Střední Asie. Zkuste něco trošku jiného a nebudete litovat.

Ingredience

1 balení mraženého těsta Filo
350 g rozpuštěného másla
400 g mletých vlašských ořechů
kypřicí prášek
1 lžička mleté skořice
máslo na vymazání plechu
ořechy na zdobení

Sirup

250 g cukru
4 lžíce tekutého medu
150 ml vody
2 lžíce citronové šťávy

Postup

Ze všeho nejdřív nechte pořádně rozmrazit těsto. V misce si připravte mleté vlašské ořechy a rozpuštěné máslo. Nezapomeňte ani na skořici. Řádně vše promíchejte. Dejte pozor, aby se vám netvořily hrudky.

Těsto ořízněte podle velikosti formy. Jakou použijete, je jen na vás. Vymažte ji kouskem másla.

Troubu si předehřejte na 170 stupňů. Formu vyložte prvním listem, který celý mašlovačkou pomažte rozpuštěným máslem. A takto pokračujte s dalšími 9 listy. Na každý třetí list rozprostřete ořechy.

Jakmile máte listy s ořechy navrstveny ve formě, nařežte baklavu ostrým nožem do požadovaných tvarů. Můžete udělat jednoduché obdélníčky nebo můžete zkusit nějaký obrazec. Dozdobte ořechy a pečte 70 minut.

Vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Mezitím si připravte sirup na vylepšení chuti.

Do hrnce dejte vodu, cukr, med a citronovou šťávu. Za občasného míchání vařte přibližně 12–15 minut. Poté sirup odstavte a nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Ihned po uvaření bude sirup řídký, jakmile začne stydnout, tak zhoustne.

Po zchladnutí baklavu prolijte sirupem pomocí lžičky a můžete podávat. Nejlépe se k ní hodí lahodná káva. Chcete si zkusit filo těsto připravit sami? Do mísy nasypte 470 g hladké mouky a špetku soli.

Přidejte 4 lžíce olivového oleje, 250 ml vody a lžičku octa. Promíchejte a stálého přilévání vody uhněťte těsto. To následně rozdělte na deset dílů a vyválejte úplně do tenka.

Tags : baklava

Nenechte si ujít další zajímavé články