Klasika k nedělnímu obědu pro celou rodinu.
Suroviny
750 g vepřové plece
sůl
celý kmín
2 kedlubny
6 menších mrkví
1 cibule
4 kuličky nového koření
5 kuliček pepře
2 bobkové listy
40 g másla
Postup
Maso omyjeme, osušíme a svrchu opatrně nařežeme do mřížky. Osolíme ho, posypeme kmínem a necháme 30 minut odležet, aby se sůl vstřebala.
Kedlubny, mrkev a cibuli očistíme. Kedlubny a mrkev nakrájíme na špalíčky, cibuli nahrubo.
Na dno pekáčku dáme cibuli, přidáme maso s kořením, podlijeme trochou vody, přiklopíme a dáme do trouby nahřáté na 190 °C.
Asi po 50 minutách pečení přidáme pod maso pokrájenou zeleninu a přiklopené pečeme dalších 30 minut. Pak zeleninu pokapeme máslem a odkryté dopečeme dozlatova.
Když je zelenina měkká a maso propečené, odstraníme koření a dle chuti dosolíme. Zeleninu rozdělíme na talíře, přidáme plátky masa, podlijeme šťávou a podáváme s vařenými brambory.
Pokud se vám podařilo sehnat vepřovou pečeni s povrchovým tukem, ostrým nožem no nařízněte v pravidelných, asi centimetrových rozestupech až k masu. Pak ještě jemně maso osolte a vmasírujte sůl do záhybů.