TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Luxusní zákusek na neděli i různé oslavy!

Suroviny

Na korpus

1 a 1/4 hrnku hladké mouky (175 g)
1/2 lžičky soli
1 lžíce cukru krupice
1/2 hrnku másla
1/4 hrnku ledové vody (60 ml)

Na náplň

225 g tučného měkkého tvarohu
425 g dýňového pyré (z dýně Hokaido)
1 hrnek cukru krupice (200 g)
1/4 lžíce soli
1 vejce + 2 žloutky
1 hrnek smetany (31%)
1/4 hrnku rozpuštěného másla
1 lžička vanilkového extraktu
1/2 lžičky mleté ​​skořice
šlehačka na ozdobu

Postup

Předehřejeme troubu na 180°C. Dýni omyjeme a rozkrojíme na polovinu, případně čtvrtiny. Vydlabeme vnitřek, vč. semen. Položíme na plech, hřbetem nahoru, nalijeme na plech cca 200 ml vody a dáme péct, dokud není dýně měkká, cca 40 minut. Necháme vychladnout a poté vydlabeme lžící, nakonec rozmixujeme ponorným mixérem.

Do mísy kuchyňského robotu (nebo na vál) dáme mouku, cukr a sůl a několikrát promícháme. Postupně přidáváme máslo, dokud se nevytvoří hrudkovité těsto. Přidáme vodu a opět zapulzujeme, až se těsto začne spojovat. Těsto přeneseme na vál a vyválíme dohladka.

Z připraveného těsta uděláme kouli a zabalíme ji do fólie, kterou vložíme alespoň na 1 hodinu do lednice. Po hodině předehřejeme troubu na 180°C. Máslem vymažeme 2 kulaté formy velikosti 22 cm.

Těsto vyválíme na silnější placku a vložíme ho do forem, a přebytečné těsto odřízneme nebo ho zatlačíme do formy a upravíme. Pečeme 10 minut, poté necháme lehce vychladnout.

Mezitím si v míse kuchyňského robotu (nebo v míse a ručním šlehačem) ušleháme tvaroh s cukrem, přidáme smetanu a prošleháme. Přidáme dýňové pyré, sůl a vejce se žloutky a rozpuštěným máslem.

Ušleháme dohladka. Nakonec přidáme vanilku a skořici a řádně promícháme. Náplň nalijeme do předpečených korpusů a pečeme 50 minut. Koláč necháme zcela vychladnout.

TIP

Koláč pečeme klidně hodinu, dokud i vnitřní část náplně lehce neztmavne a neztuhne. Je lepší péct koláč pomalu a déle, než zkoušet těsto špejlí, protože to zásadní, co je na tomhle dezertu tak skvělé, je právě jeho neporušený sytě oranžový tvar.

 

Tags : páj

Nenechte si ujít další zajímavé články