TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Gratinovat můžeme nejen brambory či batáty, ale také dýně!

Suroviny

50 g másla
120 g strouhanky
1 fenykl
1 menší máslová dýně
120 ml smetany 12%
150 g strouhaného parmazánu
120 g čedaru
2 stroužky česneku
6 lístků šalvěje nebo jiných bylinek

Postup

Troubu předehřejeme na 180 °C. Zapékací mísu dobře vymažeme máslem a posypeme polovinou strouhanky. Rovnoměrně navrstvíme dýni s fenyklem.

Smícháme polovinu smetany, polovinu parmazánu a čedaru. Vmícháme drcený česnek (množství podle chuti). Směs nalijeme na zeleninu a pod alobalem ji pečeme 40 minut.

Poté odkryjeme a posypeme druhou polovinou sýrů a strouhanky. Gratin posypeme šalvějovými lístky, nebo jinými oblíbenými bylinkami. Zapékáme ho odkrytý dozlatova asi 15-20 minut. Povrch můžete posypat opečenými dýňovými semínky.

TIP

Máslová dýně: Jedná se o poddruh muškátové dýně, její chutí lehce připomíná máslo. Od ostatních dýní se liší jádřincem, který je umístěný ve spodní části hruškovitého tvaru.

 

Nenechte si ujít další zajímavé články