Co kraj, to trochu jiné ingredience. Ale pokaždé je to bramborák.
Suroviny na 4 porce
1 kg brambor
sůl
150 g sýra Gruyere (i ementál jde použít)
0,3 l smetany či šlehačky
čerstvě drcený černý pepř
2–3 stroužky česneku
2 snítky čerstvého tymiánu (nebo 1 lžička sušeného)
1 lžíce másla
Příprava
Oloupeme brambory a nakrájíme je na tenké plátky. Předehřejeme troubu na 150 °C a dobře vymastíme hluboký pekáč. Pokládáme plátky brambor tak, aby se překrývaly, osolíme a opepříme. Každou vrstvu posypeme strouhaným sýrem.
Na pánev vlijeme smetanu a spolu s plátky česneku a snítkami tymiánu přivedeme k varu. Poté vezmeme tymián a polijeme smetanou brambory. Vrchní vrstvu lze dozdobit sýrem a trochou másla a na hodinu a půl dáme péct, dokud se nevytvoří křupavá kůrka. Servírujeme horké jako hlavní jídlo i jako bohatší přílohu.