TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Tradiční recept našich babiček a prababiček trochu překvapí. Připravte si gratinovaný květák s nápaditostí a ještě lepší chutí. Potěšíte jím nejen dospělé, ale dokonce i děti.

Ingredience

1 hlava květáku
80 g strouhaného parmazánu
3 lžíce másla
2 lžičky čerstvě vymačkané citronové šťávy
2 vejce
150 ml smetany
2 lžíce slunečnicového nebo jiného rostlinného oleje
sůl, špetka pepře

Postup

Květák rozdělený na jednotlivé růžičky dáme vařit do mírně osolené vody. Pekáč mírně pokapeme olejem.

Uvařený a lehce vychladlý květák na něj rovnoměrně rozprostřeme a znovu zakápneme trochou slunečnicového oleje. Rozpustíme máslo, následně ho stáhneme z ohně a přidáme do něj přes polovinu jemně nastrouhaného parmazánu. Promícháme a bohatě zakápneme citronovou šťávou.

Květák směsí přelijeme. Jakmile máslo mírně zatuhne, přelijeme květák smetanou, ve které rozmícháme vejce. Ještě osolíme, mírně opepříme a zasypeme zbytkem nastrouhaného parmazánu a dáme na patnáct až dvacet minut péct do trouby.

Pečeme ho krásně dozlatova. Jakmile květák vytáhneme z trouby, necháme ho lehce vychladnout. Gratinovaný květák podáváme samotný nebo s čerstvou zeleninou.

Tags : gratinování

Nenechte si ujít další zajímavé články