reklama
TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Pochází z Ukrajiny, ale vaří se i v Polsku, Bulharsku a Rusku. Ano, řeč je o boršči! Dnes pro vás máme vegetariánskou verzi, která je stejně chutná, ale rychlejší na přípravu. Tak pojďte na to!

Ingredience

1 lžíce přepuštěného másla
1 cibule
100 g řapíkatého celeru
200 g mrkve
3 stroužky česneku
1 lžíce rajčatového protlaku
400 g rajčat v plechovce
2 bobkové listy
1 celá skořice
4 kuličky nového koření
3 tobolky kardamomu
3 stonky tymiánu
1,5 l zeleninového vývaru
250 g brambor
250 g červené řepy
350 g bílého hlávkového zelí
šťáva z jednoho citronu
třtinový cukr, sůl

Servírování

zakysaná smetana
čerstvá hladkolistá petrželka a kopr

Postup

Ze všeho nejdřív omyjte a očistěte zeleninu. Cibuli nakrájejte co nejvíc najemno, česnek nahrubo, řapíkatý celer na menší kostičky, mrkev a řepu na cca centimetrové kousky a brambory na větší kousky.

U zelí odstraňte košťál a horní listy a nakrájejte jej na centimetr široké proužky. U krájení zeleniny se hodně řiďte tím, jak velkou ji máte v polévce rádi. Myslete jen na to, že řepa a mrkev se vaří ze všeho nejdéle, tak ať nejsou největší.

Ve velkém hrnci rozpusťte máslo a začněte na něm opékat cibulku s řapíkatým celerem a mrkví. Opékejte do změknutí asi deset minut a pak přidejte česnek.

Ten nechte asi minutu rozvonět a dejte do hrnce rajčatový protlak. Opékejte další minutu, přilijte drcená rajčata a všechno koření.

Nechte společně asi dvě minuty probublat a přilijte vývar. Hned nato přidejte zbylou zeleninu – řepu, brambory a zelí – a přivéďte k varu. Přidejte lžičku soli a nechte vařit tak 30 minut. Nakonec dochuťte  šťávou z citronu.

Kdy je hotovo?

Hotovo je ve chvíli, kdy je všechna zelenina krásně měkká na skus a polévka je dokonale dochucená. Servírujte se štědrou porcí zakysané smetany a nasekaným koprem a petrželkou.

 

Tags : Boršč

Nenechte si ujít další zajímavé články

Suchdol nad Lužnicí: Koupání v pískovně
epochanacestach.cz

Suchdol nad Lužnicí: Koupání...

Ve výčtu aktivit, na...
Bojí se, že jí manžel brzy uteče?
nasehvezdy.cz

Bojí se, že jí manžel brzy...

Je to jen pár měsíců, co se...
Pumapunku: Kdo vytvořil tajemný komplex v Bolívii?
epochalnisvet.cz

Pumapunku: Kdo vytvořil...

Téměř každý, kdo navštíví jihoamerickou Bolívii, zamíří...
Zesnulá teta mi věnovala amulet
skutecnepribehy.cz

Zesnulá teta mi věnovala...

Před pár lety jsem zažila...
Bombardování Nitry: Šlo o pomstu za neúčast v SNP?
epochaplus.cz

Bombardování Nitry: Šlo o...

Do německé kapitulace už nechybí ani čtrnáct...
Pompeje vydaly další oběť: březí želvu
21stoleti.cz

Pompeje vydaly další oběť:...

Archeologové v Pompejích objevili pozůstatky...
Záhadná smrt studentky v červených šatech
epochaplus.cz

Záhadná smrt studentky v...

Dvaadvacetiletá Betsy studuje na Pensylvánské...
Pozvání do interiérové krajiny
rezidenceonline.cz

Pozvání do interiérové krajiny

Barcelonský byt je ojedinělý útulnými zákoutími,...
Kotník dokáže zkomplikovat pohyb
panidomu.cz

Kotník dokáže zkomplikovat...

Pohybový aparát: kosti, klouby, svaly a šlachy slouží...
Snaží se utajit svoji novou lásku?
nasehvezdy.cz

Snaží se utajit svoji novou...

Krásná herečka Sabina...
Z PBG se stává fashion brand
iluxus.cz

Z PBG se stává fashion brand

PBG představuje v těchto dnech první spolupráci...
Zázrak z Rychnovského vrchu: Uzdravovalo mariánské zjevení
enigmaplus.cz

Zázrak z Rychnovského vrchu:...

Zprávy o zjeveních Panny Marie doprovázených...