TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Pochází z Ukrajiny, ale vaří se i v Polsku, Bulharsku a Rusku. Ano, řeč je o boršči! Dnes pro vás máme vegetariánskou verzi, která je stejně chutná, ale rychlejší na přípravu. Tak pojďte na to!

Ingredience

1 lžíce přepuštěného másla
1 cibule
100 g řapíkatého celeru
200 g mrkve
3 stroužky česneku
1 lžíce rajčatového protlaku
400 g rajčat v plechovce
2 bobkové listy
1 celá skořice
4 kuličky nového koření
3 tobolky kardamomu
3 stonky tymiánu
1,5 l zeleninového vývaru
250 g brambor
250 g červené řepy
350 g bílého hlávkového zelí
šťáva z jednoho citronu
třtinový cukr, sůl

Servírování

zakysaná smetana
čerstvá hladkolistá petrželka a kopr

Postup

Ze všeho nejdřív omyjte a očistěte zeleninu. Cibuli nakrájejte co nejvíc najemno, česnek nahrubo, řapíkatý celer na menší kostičky, mrkev a řepu na cca centimetrové kousky a brambory na větší kousky.

U zelí odstraňte košťál a horní listy a nakrájejte jej na centimetr široké proužky. U krájení zeleniny se hodně řiďte tím, jak velkou ji máte v polévce rádi. Myslete jen na to, že řepa a mrkev se vaří ze všeho nejdéle, tak ať nejsou největší.

Ve velkém hrnci rozpusťte máslo a začněte na něm opékat cibulku s řapíkatým celerem a mrkví. Opékejte do změknutí asi deset minut a pak přidejte česnek.

Ten nechte asi minutu rozvonět a dejte do hrnce rajčatový protlak. Opékejte další minutu, přilijte drcená rajčata a všechno koření.

Nechte společně asi dvě minuty probublat a přilijte vývar. Hned nato přidejte zbylou zeleninu – řepu, brambory a zelí – a přivéďte k varu. Přidejte lžičku soli a nechte vařit tak 30 minut. Nakonec dochuťte  šťávou z citronu.

Kdy je hotovo?

Hotovo je ve chvíli, kdy je všechna zelenina krásně měkká na skus a polévka je dokonale dochucená. Servírujte se štědrou porcí zakysané smetany a nasekaným koprem a petrželkou.

 

Tags : Boršč

Nenechte si ujít další zajímavé články

Čistá a ekologická domácnost, co má styl
iluxus.cz

Čistá a ekologická...

Eko drogerie je fenomén, nad kterým prostě nemůžete zavírat...
Americká rodina se nejspíš nastěhovala do domu plného démonů
enigmaplus.cz

Americká rodina se nejspíš...

Když se v listopadu 2011 Latoya...
Záhada jehněčí lebky pod lidskou tváří: Pozůstatek dávného magického rituálu?
epochalnisvet.cz

Záhada jehněčí lebky pod lidskou...

Bezmála půl století si ruští archeologové...
Kvůli čemu mají doma dusno?
nasehvezdy.cz

Kvůli čemu mají doma dusno?

Současná nelehká situace...
„NEJ“ ze světa dinosaurů
epochaplus.cz

„NEJ“ ze světa dinosaurů

Dinosauři byli v historii planety Země těmi...
Vertikální relaxace v koupelně
rezidenceonline.cz

Vertikální relaxace v koupelně

Tropický déšť jemně masíruje unavené tělo, smysly...
Proč se Plodková tolik vyhýbá svatbě?
nasehvezdy.cz

Proč se Plodková tolik...

Jsou spolu už mnoho...
Muž, či žena?
21stoleti.cz

Muž, či žena?

Archeologický tým objevil ve Statenicích u Prahy...
Starý autobus zamířil mlhou do minulosti
skutecnepribehy.cz

Starý autobus zamířil mlhou...

Nedokážu si vysvětlit, jak jsem...
Trápí vás bromodóza?
panidomu.cz

Trápí vás bromodóza?

Nejde o nic jiného než o výrazný zápach nohou....
Rakovina prsu: Stále vážná hrozba
epochaplus.cz

Rakovina prsu: Stále vážná...

Říjen je již tradičně měsícem boje proti rakovině prsu. Díky...
Švýcarsko: Země lanovek a železnic
epochanacestach.cz

Švýcarsko: Země lanovek a...

Švýcarsko je stát...