TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Za vepřovou panenku neutratíte celou výplatu a postupně si zvyknete, jak zprudka opéct maso na pánvi a připravit z něj skvostný steak.

Ingredience

600–800 g vepřové panenky
sůl a čerstvě mletý pepř
1 lžíce sádla
1 vrchovatá lžička anglické hrubozrnné hořčice
100 ml červeného vína
1 lžička medu
50 g másla

Postup

Očistěte maso od blan. Maso jemně osolte a opepřete. V pánvi rozehřejte sádlo. Vložte kousky masa a postupně je kolem dokola opečte: vždy nechte minutu až dvě opékat, jakmile zezlátnou a není problém maso odlepit z pánve, trochu pootočte. Na krátkých koncích maso neopékejte a na výšku ho nestavte.

Zhruba po deseti minutách by mělo být maso rovnoměrně opečené a na dotyk nikoli měkké, ale pružné. Pokud je stále příliš měkké, dopřejte mu ještě jednu rychlou opékací otočku.

Z výpeku v pánvi slijte všechen tuk, přípečky ale zachraňte. Přidejte hořčici a chvíli míchejte na stále zapnuté plotýnce. Zalijte vínem a vařte asi minutu.

Zalijte 100 ml vody, přilijte i šťávu, kterou pustilo odpočívající maso, a přiveďte krátce k varu. Odstavte, vmíchejte med a máslo. Dochuťte, maso nakrájejte na plátky silné jako prst a podávejte přelité omáčkou. Podávejte s fazolkami a bramborami.

 

Tags : steak

Nenechte si ujít další zajímavé články