Suroviny
2 velké brambory
½ celeru
mořská sůl
1 citronu
2 lžíce másla
2 kachní prsa
černý pepř
cca 100 g višní ve sladkém nálevu
1 malá červené cibule
1 lžička cukru třtinového
1 lžička bramborového škrobu
čerstvá rukola
Postup
Nejprve si připravíme bramborovo- celerové pyré.
Brambory a celer očistíme, nakrájíme na menší kousky a uvaříme ve vroucí osolené vodě doměkka, scedíme a rozmixujeme dohladka. Pyré dochutíme pár kapkami citronové šťávy. Na zjemnění přidáme 1 lžíci másla a podle potřeby osolíme.
Omytá a osušená kachní prsa očistíme, nařežeme zešikma na straně s kůží, osolíme a opepříme. Orestujeme je v rozpálené pánvi bez tuku nejdříve na straně s kůží, aby se z kůže vypekl tuk a byla křupavá (asi 2/3 celkového času).
Trochu přitlačíme, aby se kůže opekla rovnoměrně. Otočíme a opékáme na mírném plameni dále. V průběhu restování sbíráme vyškvařený tuk. Opečená kachní prsa přendáme na plech a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 10 minut.
Přikryjeme alobalem a necháme chvíli odpočinout. Před podáváním nakrájíme na tenké plátky. Višně scedíme a necháme okapat, šťávu odložíme na později. Červenou cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme na troše kachního tuku dozlatova.
Přidáme višně a cukr a restujeme, dokud se cukr nerozpustí. Přidáme 1 lžíci másla, osolíme a opepříme. Podlijeme višňovou šťávou a vaříme na mírném ohni asi 10 minut. Pokud není omáčka dost kyselá, můžeme dochutit pár kapkami citronové šťávy.
Omáčku zahustíme 1 lžičkou bramborového škrobu, který jsme rozmíchali v troše studené vody a necháme přejít varem..