TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Lehká a raz dva hotová pochoutka pro celou rodinu. Kouzlo celého jídla spočívá v nadmíru křupavém a nadýchaném těstíčku.

Ingredience

Na rybu

4 porce bílé ryby, mražené nebo chlazené (podle chuti strávníků to je 400-600 g ryby)
100 g hladké mouky
20 g másla
½ lžičky soli
175 ml perlivé vody
700 ml oleje na smažení
Na ochucenou majonézu:
4 lžíce majonézy
pár kapek citronové šťávy
2 strouhnutí kůry z citronu

Postup

Pokud máte rybu mraženou, vyjměte ji z obalu, opláchněte a nechte 30 minut povolit při pokojové teplotě. Pokud čerstvou, pouze ji vyndejte z lednice, aby nešla na pánev příliš studená.

Připravte si ochucenou majonézu: rozmíchejte ji s citronovou šťávou podle chuti a s citronovou kůrou pro vůni. Rybí filety nakrájejte na kousky široké asi 5 cm a jemně osolte z obou stran.

Odměřte do mísy mouku, velkou špetku soli a vlijte rozpuštěné máslo. Míchejte metličkou, až se v mouce vytvoří hrudky. Odměřte si perlivou vodu, ale zatím ji do mouky nevlévejte. V kastrolu rozehřejte dost oleje na smažení, ve kterém budou moci kousky ryby plavat, tedy zhruba 3 výškové centimetry.

Naijte perlivou vodu do těstíčka a promíchejte, jen co by se spojila s moukou. V tomto těstíčku obalujte kousky ryby a hned je vkládejte do oleje.

Smažte ani zvolna, ani zprudka, ryba musí v oleji viditelně bublat, nikoli však přespříliš prskat. Hotové jsou, když ze všech stran letmo zezlátnou, nečekejte ale na žádný výrazný odstín. Usmažené kousky nechte okapat na papírové utěrce. Podávejte s citronovou majonézou a domácími bramborovými hranolky.

Tip redakce

Pokud těstíčko někdy nechce na syrové rybě držet, tak ji důkladně osušte papírovou nebo látkovou utěrkou, možná je moc mokrá a těstíčko po ní sklouzne.

 

Nenechte si ujít další zajímavé články

Kramár Přišel o velké peníze. Zpět je asi nedostane
nasehvezdy.cz

Kramár Přišel o velké...

Chtěl si zajistit bezstarostná...
Česká metoda na odhalení rakoviny slinivky získala americký patent
21stoleti.cz

Česká metoda na odhalení...

Zhoubné nádory slinivky...
Válka o španělské dědictví: Boje krutě zasáhly i Moravu
historyplus.cz

Válka o španělské dědictví:...

Při drancování Vsetína ukradli, co mohli, skoro...
Nejdříve jsem běžela do kostela!
skutecnepribehy.cz

Nejdříve jsem běžela do...

Byla to potvora. Svedla mého muže a...
Orientální palác uprostřed pouště
rezidenceonline.cz

Orientální palác uprostřed...

Její ladné křivky, uspořádání i barevnost...
Koněpruské jeskyně a javoříčští netopýři už se probouzí
epochanacestach.cz

Koněpruské jeskyně a javoříčští...

Hlavní sezóna zpřístupněných jeskyní sice začne...
Miranda Barbour: Kdo vedl ruku americké vražedkyně?
enigmaplus.cz

Miranda Barbour: Kdo vedl ruku...

V soudní síni je mrazivé ticho. Pohledy...
Máte podlitiny po každém bouchnutí? Špatná srážlivost krve je vždy varovným signálem
epochalnisvet.cz

Máte podlitiny po každém...

Zatímco zdravý člověk může bez zdravotních...
Charles Leclerc: nový ambasador značky Chivas Regal
iluxus.cz

Charles Leclerc: nový...

Chivas Regal, ikona...
Dojdou bez velrybího trusu zásoby fosforu?
epochaplus.cz

Dojdou bez velrybího trusu...

Velryby nenabízí jen fascinující podívanou,...
Citronová rýže s kešu ořechy
nejsemsama.cz

Citronová rýže s kešu ořechy

Rýži na indický způsob podávejte samotnou či jako...
Výběr žárovky je trochu věda
panidomu.cz

Výběr žárovky je trochu věda

V každé domácnosti spotřebujeme za rok mnoho kilowatt...