Lehká a raz dva hotová pochoutka pro celou rodinu. Kouzlo celého jídla spočívá v nadmíru křupavém a nadýchaném těstíčku.
Ingredience
Na rybu
4 porce bílé ryby, mražené nebo chlazené (podle chuti strávníků to je 400-600 g ryby)
100 g hladké mouky
20 g másla
½ lžičky soli
175 ml perlivé vody
700 ml oleje na smažení
Na ochucenou majonézu:
4 lžíce majonézy
pár kapek citronové šťávy
2 strouhnutí kůry z citronu
Postup
Pokud máte rybu mraženou, vyjměte ji z obalu, opláchněte a nechte 30 minut povolit při pokojové teplotě. Pokud čerstvou, pouze ji vyndejte z lednice, aby nešla na pánev příliš studená.
Připravte si ochucenou majonézu: rozmíchejte ji s citronovou šťávou podle chuti a s citronovou kůrou pro vůni. Rybí filety nakrájejte na kousky široké asi 5 cm a jemně osolte z obou stran.
Odměřte do mísy mouku, velkou špetku soli a vlijte rozpuštěné máslo. Míchejte metličkou, až se v mouce vytvoří hrudky. Odměřte si perlivou vodu, ale zatím ji do mouky nevlévejte. V kastrolu rozehřejte dost oleje na smažení, ve kterém budou moci kousky ryby plavat, tedy zhruba 3 výškové centimetry.
Naijte perlivou vodu do těstíčka a promíchejte, jen co by se spojila s moukou. V tomto těstíčku obalujte kousky ryby a hned je vkládejte do oleje.
Smažte ani zvolna, ani zprudka, ryba musí v oleji viditelně bublat, nikoli však přespříliš prskat. Hotové jsou, když ze všech stran letmo zezlátnou, nečekejte ale na žádný výrazný odstín. Usmažené kousky nechte okapat na papírové utěrce. Podávejte s citronovou majonézou a domácími bramborovými hranolky.
Tip redakce
Pokud těstíčko někdy nechce na syrové rybě držet, tak ji důkladně osušte papírovou nebo látkovou utěrkou, možná je moc mokrá a těstíčko po ní sklouzne.