TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

K tomuto koláči si dejte trochu sladkého alsaského vína a jste v ráji!

Korpus

250 g hladké mouky
100 g másla
1 žloutek
30 g moučkového cukru
špetka soli
3 lžíce ledové vody

Na náplň

800 g švestek
3 lžíce třtinového cukru
100 ml smetany ke šlehání
2 velká vejce
30 g moučkového cukru

Postup

Začněte korpusem. Ze všech surovin vypracujte hladké těsto a dejte vychladit do ledničky. Pak těsto rozválejte a vložte do formy na koláč o průměru 23 cm tak, aby pokrývalo i boční strany. Na těsto položte pečicí papír a na něj nasypte fazole, aby se těsto při pečení nezvedlo.

Pečte v troubě s horkovzduchem předehřáté na 160 °C asi 15 minut. Pak odstraňte papír s fazolemi a pečte dalších 5 minut.

Švestky rozpulte a naskládejte je do kruhu na koláč tak, aby se částečně překrývaly. Posypte je třtinovým cukrem a koláč dejte na 10 minut péct na 180 °C.

Smetanu rozmíchejte s vejci a cukrem a nalijte ji na celou plochu koláče s předpečenými švestkami. Teplotu stáhněte na 160 °C a pečte asi 30 minut. Krájejte až po vychladnutí.

Klasický alsaský koláč máme spojený s jablky nebo známe jeho slanou variantu s cibulí. Tenhle se švestkami si zamilujete. Však uvidíte, jak se vám začnou sbíhat sliny, až provoní celý dům.

 

Nenechte si ujít další zajímavé články