TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Štrúdl je skvělý tip, jak zpracovat přebytečná jablka, která doma nestíháme jíst. Vedle bábovky patří k nejoblíbenějším českým dezertům. Je to zkrátka klasika, která nikdy neomrzí.

Suroviny

280 g hladké mouky
100 ml teplé vody
2 lžíce oleje
1 lžička citronové šťávy
1 vejce
1 špetka soli
100 g másla

Na náplň

cca 10 jablek
4 lžíce strouhanky
3 lžíce cukru krupice
1 lžička skořice mleté
rozinky a vlašské ořechy

Postup

Do mísy prosejeme mouku a utvoříme v ní důlek. Rozmícháme vejce, vodu, olej, sůl a citronovou šťávu a vlijeme do důlku. Hmotu začneme zpracovávat od středu, nejdříve s pomocí nože, poté už rukama.

Připravíme měkké, nepříliš lepivé těsto. Pokud je moc suché, přidáme trochu vody, v opačném případě přisypeme mouku. Pak utvoříme nízký bochánek a nejméně na půl hodiny ho schováme pod utěrku do mísy.

Mezičas využijeme k přípravě jablek – oloupeme je, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostičky.

Z odpočatého těsta odkrojíme polovinu, zbytek (na druhý štrúdl) vrátíme do mísy. Odkrojenou část rozválíme na lehce pomoučněné podložce na co nejtenčí obdélník.

Poté přeneseme na čistou velkou utěrku nebo ubrus a začneme plát vytahovat hřbety rukou. Opatrnými pohyby vytahujeme těsto do všech směrů, dokud jím není dobře vidět vzor na utěrce. Nakonec odkrojíme případné silnější okraje.

Potřeme plát rozpuštěným máslem, trochu posypeme strouhankou a rozprostřeme na něj polovinu jablek. Z každé strany přitom necháme volný asi dvoucentimetrový okraj. Připravený štrúdl lehce poprášíme cukrem i skořicí, a pokud máme rádi rozinky nebo nasekané ořechy, přidáme také je.

S pomocí utěrky, která leží pod těstem, začneme závin postupně rolovat, a to od kratší strany. Až dojdeme na konec, přeneseme ho na utěrce na plech a necháme na něj závin sklouznout tak, aby část se spojem skončila vespod.

Pak zahneme okraje dolů a celý závin opět potřeme máslem. S druhou polovinou těsta postupujeme stejně. Závin pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C, u horkovzdušné na 180 °C, cca 50–60 min.

Aby byly náplň a těsto výtečné

Jablka do štrúdlu se doporučuje nakrájet na kostky či tenké plátky, protože strouhaná pouští hodně vody a mohla by těsto rozmočit. Určitou ochrannou bariéru vytvoříme tím, že placku těsta posypeme strouhankou nebo mletými piškoty.

Jablka s cukrem a skořicí promícháme napřed ve zvláštní míse, aby se chutě lépe spojily. Přidat lze i další pochoutky; někdo nedá dopustit na rozinky namočené v rumu, jiný ve štrúdlu miluje nasekané vlašské ořechy.

Místo strouhanky můžeme zkusit třeba strouhaný kokos. Výtečné! Báječný je také závin z vypeckovaných višní. Úspěšně experimentovat můžeme i s jiným ovocem, například se švestkami.

Do štrúdlu se hodí i klasická tvarohová náplň, která se používá do buchet nebo do koláčů. Navíc ji můžeme osvěžit sušenými meruňkami: necháme je aspoň čtvrt hodiny nabobtnat v horké vodě, pak je pokrájíme na plátky a naklademe jako další vrstvu.

Pokud děláme těsto vlastní, mouku prosejeme přes jemné sítko. I když můžete mít pocit, že je to zbytečné, tento krok nepodceňte.

Aby vám štrúdl při pečení nepraskal a po vytažení z trouby nesplaskl, je třeba do těsta z vrchu udělat otvory. Použijeme třeba vidličku, kterou těsto na několika místech propícháme.

Nenechte si ujít další zajímavé články