TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Dýně k tomuto období neodmyslitelně patří. Tomuto rizotu rozhodně neodoláte, naláká vás svou krémovou chutí a sytou barvou!

Ingredience

400 g dýně Hokkaido (dužina)
320 g rýže (Arborio)
100 ml bílého suchého vína
1 l zeleninového vývaru
50 g másla
1 cibule
40 g sýru Grana Padano (parmezán)
trocha soli a pepře

Postup

Nejprve si připravte domácí zeleninový vývar. Můžete použít i hotový bujon, ale je lepší ho připravit slabší, aby výsledné rizoto nebylo příliš slané (pokud je doporučované množství 500 ml vody na jedno balení, použijte cca 750 ml vody). Vývar udržujete stále horký.

Dýni očistěte. Lžící vydlabejte semena a vlákna. Ostrým nožem odkrojte slupku. Dužninu nakrájejte na malé kostičky.

V hrnci anebo v hluboké teflonové pánvi rozehřejte část másla, přidejte jemně nakrájenou cibuli a na mírném ohni nechte 5–10 minut zesklovatět. Cibulka by neměla zhnědnout.

Přisypejte rýži a na prudším ohni nechte 2 minuty orestovat. Důkladně míchejte, aby se rýže nepřichytla ke dnu pánve. Podlijte vínem a za stálého míchání nechte odpařit.

Přidejte dýni, naběračku vývaru a vařte za častého míchání na mírném ohni asi 15–20 minut. Jakmile se vývar vsákne do rýže, přidejte další naběračku vývaru a takto pokračujte, dokud není rizoto hotové.

Rizoto má být krémové, ale ne rozvařené, tzv. al dente – pevné na skus. Hotové rizoto odstavte z ohně, vmíchejte zbývající máslo a nastrouhaný sýr. Nechte 1 minutu odpočinout.

Dochuťte solí a čerstvě umletým pepřem podle chuti a nakonec ještě promíchejte. Dýňové rizoto servírujte ihned.

Náš tip pro lepší chuť

Při restování rýže a při přilévání vývaru neustále míchejte, aby se vám rýže nepřipálila. Výsledná směs musí být krémová – ani suchá, ani plná vody. Experimentujte s výběrem dýně. Zkoušejte i různé druhy.

 

Tags : rizoto

Nenechte si ujít další zajímavé články

Tajné schůzky Randové se ženatým Svobodou?
nasehvezdy.cz

Tajné schůzky Randové se...

Neříká se nadarmo, že v práci...
Rohlik.cz představuje „Xtra“: nový standard v online nakupování potravin. To nejlepší posunuté ještě o level dál.
iluxus.cz

Rohlik.cz představuje „Xtra“:...

Rohlik Group dnes oficiálně...
Starobylé pražské čtvrti, rejdiště přízraků
enigmaplus.cz

Starobylé pražské čtvrti,...

Pražská Malá Strana se strašidly a duchy...
Zámek Litomyšl: Skvost Pardubického kraje
epochanacestach.cz

Zámek Litomyšl: Skvost...

Zámek Litomyšl je dokonce zapsán do Seznamu světového...
Ledová královna konečně roztála
skutecnepribehy.cz

Ledová královna konečně...

Po manželově smrti pro mě nastalo...
Bojíte se antidepresiv?
panidomu.cz

Bojíte se antidepresiv?

Jen málokteré léky mají tak rozporuplnou pověst...
Cikádová apokalypsa 2025: Do USA míří miliardy hmyzích hlasů
21stoleti.cz

Cikádová apokalypsa 2025: Do USA...

Země se rozechvěje. Ne z...
Seymour Hersh: Hlídací pes demokracie
epochalnisvet.cz

Seymour Hersh: Hlídací pes...

Rok 1968. Válka ve Vietnamu eskaluje a Američané...
Čínská Nebeská brána: Nejdelší lanovka světa vedoucí k branám nebes
epochaplus.cz

Čínská Nebeská brána: Nejdelší...

Představte si jízdu dlouhou téměř 7,5 kilometru, během...
Minimalistická vila v zalesněné krajině
rezidenceonline.cz

Minimalistická vila v...

Zelené údolí, na jehož svahu by člověk spíše očekával...
Byl předlohou Bruncvíka rival císaře Barbarossy?
historyplus.cz

Byl předlohou Bruncvíka rival...

Kdysi dávno vládl českým zemím bájný...
Vajíčkové nadělení: Sekaná s „nekonečným“ vejcem
nejsemsama.cz

Vajíčkové nadělení: Sekaná s...

Sekaná plněná vejci natvrdo je skvělou večeří. Podávejte...