Kapr nemusí být jen na Vánoce. Na grilování vcelku použijte kapříky menší, ty větší můžete grilovat naporcované.
Potřebujete
1 kapra (nebo karase)
90 g másla
olej
3 stroužky česneku
1 citron
sůl, pepř
1 snítku rozmarýnu nebo tymiánu
petrželovou nať
Postup
Citron rozpulte a nakrájejte na plátky. Kapra očistěte, ale kůži nestahujte, opláchněte, osušte a kůži několikrát nařízněte ostrým nožem. Do zářezů vložte kousek másla utřeného s jemně nasekanou petrželkou, česnekem, mletým pepřem a solí a pak do nich vložte plátky citronu.
Potřete kapra olejem, lehce osolte, položte na něj snítku rozmarýnu nebo tymiánu a grilujte na rozpálené mřížce potřené olejem podložené ohnivzdornou miskou asi 8–10 minut z každé strany.
Vypečenou šťávu zachycenou v misce ochuťte citronovou šťávou a při podávání touto šťávou kapra přelijte. Podávejte třeba s bramborem a zeleninou.