Ve Francii mu říkají quiche (čtěte kiš) a dá se konzumovat studený i teplý.

Suroviny

Na korpus

250 g hladké mouky
130 g másla
8 lžic vody
½ lžičky soli

Na náplň

250 g mraženého či čerstvého špenátu
4 stroužky česneku
1 smetana ke šlehání
3 vejce
½ cukety
sůl, pepř

Postup

Do mísy si na kousky nakrájejte máslo a přidejte špetku soli a mouky. Ingredience spojte prsty dohromady. Pak po troškách přidávejte zbytek mouky a vodu.

Těsto rozválejte na plát. Kulatou pečicí formu vymažte máslem a těsto položte přes formu tak, aby okraje nevyčnívaly ven. Nezapomeňte ho propíchat vidličkou.

Smíchejte smetanu s vejci. Přidejte mražený špenát, čerstvý nejprve krátce spařte ve vodě, a na kostičky nakrájenou cuketu. Osolte a opepřete. Směs vylijte na korpus a pečte na 180 °C zhruba 30 až 35 minut.

Tip pro lepší chuť

Navrch francouzského koláče ještě můžete přidat nastrouhaný balkánský sýr nebo například fetu. Sýry udělají na koláči krásnou krustu.