TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Ingredience

1 cibule
5 stroužků česneku
500 ml smetany ke šlehání
lžička rozmarýnu
1 kg kapusty
1 citron
150 g čedaru
1 hrst strouhanky
1 lžíce olivového oleje
sůl
pepř
špetka chilli

Postup

Troubu předehřejte na 180 °C. Oloupanou cibuli rozkrojte na čtvrtky, 4 oloupané stroužky česneku trochu rozmáčkněte plochou stranou nože. Dejte je do silnostěnného kastrolu, vlijte smetanu, přidejte rozmarýn, osolte a opepřete.

Směs uveďte pozvolna do mírného varu a za občasného promíchání pomalu vařte 15 až 20 min, až budou cibule a česnek úplně měkké.

Zatímco se vaří smetanový krém, zbavte listy kapusty tuhých žeber. Listy pak natrhejte na kousky a propláchněte je.

Až bude krém uvařený, odstraňte z něj lístky rozmarýnu, nastrouhejte do něj kůru z ½ citronu a dochuťte chilli vločkami.

Co největší nepřilnavou pánev, která se dá vložit do trouby, rozehřejte při střední teplotě. Vsypte asi čtvrtinu propláchnutých natrhaných listů kapusty, pánev přikryjte a nechte je 3 až 4 min přejít horkem trouby.

Odsuňte je k jedné straně pánve, přidejte druhou čtvrtinu lístků a opět nechte přejít horkem. Sundejte z plotýnky a pánev postavte na plech s okrajem.

Sýr nakrájejte na plátky, strouhanku v misce promíchejte s nastrouhanou kůrou z druhé půlky citronu a zbylým rozetřeným stroužkem česneku. Vmíchejte ještě trochu oleje, osolte, opepřete.

Do pánve se zavadlou kapustou navrstvěte zbylé syrové listy, vše zalijte ochuceným smetanovým krémem, posypte kousky sýra a pak strouhankovou směsí. Vložte do trouby a pečte asi 50 min dozlatova.

 

Tags : gratinování

Nenechte si ujít další zajímavé články