TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Klasiku české kuchyně si můžete připravit i v lehčí variantě. Skvěle chutná s bramborami i vařeným vejcem. Použít na ni můžete jak čerstvý, tak nakládaný kopr, který jí dodá decentní kyselost.

Ingredience

50 g másla
1 l hovězího vývaru
50 g hladké mouky
200 ml smetany na šlehání
hrst čerstvého kopru
sůl
pepř
ocet podle chuti

Postup

V hrnci nechte rozpustit máslo. Přidejte k němu mouku a míchejte tak dlouho, až vznikne světlá jíška. Následně přilijte trochu vývaru a metličkou míchejte, aby nevznikaly hrudky. Takto postupně přilijte celou dávku vývaru a stále přitom míchejte metličkou. Směs osolte, opepřete a chvíli vařte.

Pak přilijte smetanu a omáčku přiveďte k varu. Přidejte nadrobno nasekaný kopr a stáhněte omáčku z ohně. Podle chuti ji osolte a opepřete. Můžete podávat s knedlíkem a vařeným hovězím masem, ale oblíbená je i zmiňovaná bezmasá varianta s vařeným vajíčkem.

 

 

Nenechte si ujít další zajímavé články