TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Když se řekne sekaná, vybaví se nám nejspíše česká klasika. Přitom podobný koncept je velmi populární i v Itálii, zemi gurmánů. Zkuste jejich verzi.

Suroviny na 4–6 porcí

600 g směs mletého hovězího a vepřového
4 plátky toustového chleba
svazek hladkolisté petrželky
malý svazek pažitky
hrst mladých kopřiv
2 lžíce čerstvé máty
2 lžičky čerstvého oregana

Na ozdobu

1 stroužek česneku
200 g bílého jogurtu
1 červená paprika
špetka mletého chilli
2 vejce
100 g zelených oliv bez pecek
100 g černých oliv bez pecek
2 oranžové papriky
10 lžic olivového oleje
mořská sůl
kapary na ozdobu

Postup

Troubu předehřejte na 200 °C. Dejte nasucho péct červenou papriku. Až se na slupce udělají hnědé puchýře, vložte papriku na 10 minut do igelitového sáčku, aby se zapařila. Pak stáhněte slupku a odstraňte semeník. Pečenou papriku nakrájejte na kostičky, promíchejte se lžící olivového oleje a s nasekanou pažitkou.

Rozmixujte chleba spolu s petrželkou, kopřivami a mátou. V míse promíchejte se 3 lžícemi jogurtu a nechte 5 minut odpočinout. Pak smíchejte s masem, paprikovou směsí, vejcem a špetkou chilli a osolte. Pokud je směs moc suchá, nařeďte ji dalším jogurtem. Troubu ztlumte na 180 °C. Paštikovou nebo chlebíčkovou formu vyložte papírem na pečení a naplňte polovinou směsi. Poklaďte polovinou černých a zelených oliv a na ně navršte zbytek masa.

Uhlaďte a potřete olejem. Pečte 1 hodinu. Mezitím promíchejte 1 lžičku nasekané máty, česnek a zbylý jogurt a osolte. Dejte chladit. V hmoždíři rozetřete oregano, zalijte ho 6 lžícemi oleje a nechte odpočinout. Oranžovou papriku úhledně pokrájejte a krátce ji opečte na oleji spolu se zbytkem oliv. Osolte a podávejte k sekané pokapané oreganovým olejem, s jogurtovou omáčkou a případně kaparovými plody. Sekaná je skvělá teplá a zastudena.

 

Tags : sekaná

Nenechte si ujít další zajímavé články