Zajíc a víno k sobě dokonale pasují. Stejně tak jako bramborové noky, které jsou modernější alternativou ke knedlíkům.
Suroviny na 4 porce
4 zaječí stehna
½ celeru
1 petržel
3 mrkve
1 cibule
nové koření
bobkový list
sůl
pepř
jalovec
2–3 lžíce povidel
1 l kvalitního suchého červeného vína
1 malý rajský protlak
slunečnicový olej
Postup
Na rozpáleném tuku dozlatova orestujeme kořenovou zeleninu s cibulí, divokým kořením a trochou soli. V jiném hrnci dohněda orestujeme osolená a opepřená zaječí stehna.
K orestovanému masu přidáme opečenou zeleninu, povidla a protlak, dál restujeme asi 4 minuty, ale dáváme pozor, aby se protlak nepřipálil.
Přilijeme červené víno a počkáme, než se z něj vyvaří alkohol, poté maso dusíme pod pokličkou doměkka, v případě potřeby dál podléváme maso vínem, ne vodou. Pokud je nutné nastavit víno, použijeme vývar, ale maximálně 0,2 l na 1 l vína, jinak bude omáčka světlá.
Extra tip
Doporučujeme podávat s domácími rajčatovo–bramborovými noky, nebo celerovo–bramborovým pyré (klasická kaše z vařených brambor a celeru).