Recepty na bažanta pečeného nadivoko si jsou velice podobné a hospodyňky se jen dohadují o počtu kuliček pepře a nového koření. Co víme určitě, nikdy by jich nemělo být zbytečně moc.
Ingredience
1 bažant
2 mrkve
1/3 celeru
300 g slaniny
7 kuliček pepře
7 kuliček nového koření
3 kuličky jalovce
1 bobkový list
1 menší lžíce sádla
100 až 200 ml červeného vína
sůl
Postup
Očistíme zeleninu a škrabkou si ji naporcujeme na plátky. Slaninu rozpustíme na pánvi, ale třetinu si necháme na později, přidáme zeleninu a koření a vše lehce osmahneme. Pečlivě oškubaného a vykuchaného bažanta propláchneme v octové vodě a necháme ho dobře okapat. Bažanta naplníme většinou zeleniny se slaninou. Do nádoby na pečení dáme sádlo, zbytek slaniny nakrájené na proužky, pak vložíme bažanta prsíčky dolů a okolo něj dáme zbylou zeleninu.
Pečeme asi 1 hodinu, pak ho otočíme a pečeme ještě půl hodiny. Během pečení dle potřeby podléváme červeným vínem. Nejlépe chutná s bramborovou kaší, kterou přelijeme vypečenou šťávou. Výborně se k němu také hodí šťouchané brambory s kysaným zelím.