Tenhle klasický texaský recept byste měli vyzkoušet. Pokud nemáte rádi pálivé, je zde i možnost nepřidávat chilli, byť do originální verze rozhodně patří.
Potřebujete
500 g mletého hovězího
2 plechovky rajčat
2 plechovky tmavých fazolí
2 cibule
1 l hovězího vývaru
4 lžíce másla
2 lžičky majoránky
mleté chilli nebo čerstvé chilli papričky podle chuti
3 stroužky česneku
1 lžičku římského kmínu
1 lžičku oregana
1 lžíci mleté sladké papriky
sůl, pepř
Postup
Ve větším kastrolu rozehřejte máslo a zpěňte na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte mleté hovězí a osmažte ho hezky dohněda. Přitom maso rozdělujte vařečkou tak, aby se nedělaly hrudky. Přidejte nakrájené chilli papričky nebo mleté chilli a na plátky nakrájený česnek. Nechte chvilku restovat a poté přidejte římský kmín, oregano, rajčata a vývar. Promíchejte a ochuťte solí a pepřem.
Stáhněte plamen a nechte pokrm probublávat asi 45 minut. Chilli by mělo zhoustnout a získat krémovou konzistenci.
Nakonec přidejte propláchnuté okapané fazole a nechte vařit ještě 20 minut. Poté podle potřeby pokrm ještě dosolte, dopepřete a přidejte chilli. Vypněte sporák a nechte jídlo před podáváním 15 minut odpočinout pod pokličkou. Podávejte sypané strouhaným sýrem a s tortilami nebo s rýží.