Máte chuť na pořádnou masovou pochoutku? Připravte si žebra s chilli a medem.
Ingredience
1,5 kg vepřových žeber
5 lžic pikantního kečupu
5 lžic čínské sladkokyselé omáčky
4 lžíce sladké mleté papriky
2 sušené nadrcené chilli papričky
4 lžíce medu
4 stroužky česneku
sůl, pepř
Postup
Žebra si nejprve omyjte a odstraňte blánu na spodní straně žeber. Nyní si je pořádně nakořeňte, použijte sůl, pepř a sladkou mletou papriku.
Aby byla žebra skutečně křehká a maso odpadalo od kosti, umístěte je na pět minut do trouby předehřáté na 120 °C. Nechte je v troubě zhruba deset až patnáct minut. Následně vyčkejte půl hodiny až hodinu, než vychladnou.
Mezitím si připravíme marinádu. Smíchejte kečup, sladkokyselou omáčku, nadrcenou chilli papričku a med. Do marinády přidejte stroužek nebo dva česneku.
Žebra po vychladnutí v marinádě pořádně obalte z obou stran a nechte čtyři až šest hodin odležet v lednici nebo v chladné místnosti. Žebra můžete nechat marinovat klidně i přes noc, rozhodně jim to neuškodí, spíše prospěje.
Troubu si předehřejte na 180 °C. Žebra přendejte na alobal a posypejte nakrájenými dvěma stroužky česneku. Pak alobal se žebry uzavřete, umístěte na plech a pečte dvě a půl hodiny, dokud maso nebude měkké.
Po uplynutí doby maso z trouby vytáhněte a ještě horké nakrájejte na menší špalíčky. Případně můžete nechat žebra vcelku, záleží na tom, jak je chcete servírovat. Podávejte s čerstvým chlebem nebo bílou bagetkou.