Co takhle zařadit do repertoáru tento recept na krůtu?
Suroviny na 4 porce
1 krůta (2,5–3 kg)
200–250 g uzené slaniny
2 nakyslá jablka (nebo kdoule)
150 g tuku
2 lžíce rajčatového protlaku
2 lžíce bílého vína
Postup
Část slaniny nakrájíme na tenké plátky, obložíme jimi krůtí prsa a připevníme je kuchyňskou nití.
Zbylou slaninu nakrájíme na tenké proužky a prošpikujeme jimi krůtí stehna. Krůtu dobře osolíme. Jablka (nebo kdoule) propícháme vidličkou a vložíme do břišní dutiny. Takto upravenou krůtu položíme na pekáč.
Rozehřejeme tuk, krůtu jím polijeme a několik minut ji opékáme na plotně. Pak přilijeme do pekáče (nikoli na krůtu) 200 ml vody a krůtu pečeme v troubě při 200 °C asi 150 minut. Dopékáme ji do zlatohněda a dokřupava a přitom ji častěji přeléváme vypečenou šťávou.
Před porcováním necháme krůtu asi 15 minut odpočinout. Vypečenou šťávu nalijeme do rendlíku, vmícháme rajčatový protlak a krátce zahřejeme. Přilijeme víno a 300 ml vody, osolíme a necháme přejít varem. Horkou šťávu nalijeme do omáčníku.Ke krůtě podáváme rýži s houbami, bramborovou kaši, dušená jablka a švestky..