Kuře tabaka je způsob úpravy kuřecího masa, který pochází z gruzínské kuchyně a rozšířil se po celém území bývalého Sovětského svazu. Název pokrmu pochází od nádoby používané při jeho přípravě, zvané „taba“, „tapa“ nebo „tava“.
Suroviny
1 celé kuře
5 stroužků česneku
2 lžíce drobně nasekaného kopru a cibule
100 ml oleje
mletý pepř
sůl
provensálské bylinky a čerstvý chléb
Postup
Očištěné kuře na hřbetě nařízněte po celé jeho délce a krk s páteří odsekněte (masité kosti můžete využít na přípravu polévky).
Rozevřené kuře rozklepejte, osolte, silně potřete utřeným česnekem a dejte do hrnce opéci na rozpáleném oleji.
Kuře zakryjte menší poklicí a tu zatižte závažím, aby maso bylo stlačené ke dnu nádoby.
Opékejte na mírném ohni 20–30 minut z obou stran dozlatova.
Hotové kuře servírujte na nahřáté míse s opečeným chlebem.
Starý gruzínský recept se jmenuje podle nádoby taba, ve které se připravuje. Vám ovšem postačí hrnec nebo hluboká pánev. Kuře vyberte malé a můžete jich udělat i víc.