TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Hovězí líčka na víně byla dlouho opomíjena, ale opět se vracejí!

Ingredience

1 kg hovězích líček
2 mrkve
1 petržel
½ celeru
2 cibule
750 ml červeného vína
3 stroužky česneku
1 l hovězího vývaru
4 lžíce oleje
1 lžíce rajského protlaku
50 g másla
černý pepř
nové koření
bobkový list
řapíkatý celer
špetka cukru
sůl

Postup

Očistíme líčka od vrstvy tuku, membránu ponecháme. Na rozpáleném oleji nasolená a opepřená líčka opečeme ze všech stran. Nakrájíme zeleninu a v hrnci ji na másle osmahneme dozlatova. Pak k ní přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, utřený česnek, promícháme. Přidáme bobkový list, rozmarýn, nové koření, nakrájený řapíkatý celer, celý pepř a rajský protlak, zalijeme vše vínem a přivedeme k varu. Do hrnce přidáme líčka, zalijeme je vývarem a pozvolna dusíme v předehřáté troubě při 130 °C, dokud nebudou měkká, což budou asi po 2 hodinách. Líčka opět vyndáme, omáčku přecedíme přes síto, dosladíme, dochutíme kořením a maso vrátíme zpět do omáčky. Nejlepší jsou s bramborovou kaší.

K pergole patří opletka

Už máte jasno, jak oživíte krásné posazení ve vaší pergole? Zkuste ji osázet třeba opletkou.

Opletka čínská (Aubertova) je oplétavá dřevitá liána s největší tvorbou listů v jednom jediném roce. Dobře snáší celodenní oslunění i mírnější polostín. Umístěte ji k nohám pergoly.

Opletka má nenápadné bílé, později růžové květy, které se na rostlinách objevují od srpna až do října. Její listy jsou dlouhé 2 až 7 cm a s přicházejícím podzimem nabírají žluté zbarvení. Délka dlouhodobě narůstajících výhonů, dosahuje mezi 5 až 7 metry.

Opletka poskytuje ochranu nejen lidem v letních parnech, ale také drobnějším ptákům. Je vhodnou potravou včelám. Její pěstování je velmi snadné. Snese i písčitou půdu a nevyžaduje hnojení.

Agresivnímu růstu zabráníte sestřihem.

Tags : líčka

Nenechte si ujít další zajímavé články