TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

K tradicím Hradecka odnepaměti patřilo perníkářství, a tak perník zvaný pumprnikl nemohl chybět u čaje. Perník se ve zdejším kraji pekl už v dávném středověku, ale kolem poloviny 19. století se zrodil pumprnikl, perník z pšeničné mouky.

Suroviny

500 g cukru
600 g pšeničné mouky
3 vejce
1/2 lžičky utlučeného zázvoru
25 g kandované citronové kůry
6 g utlučeného hřebíčku
30 g mleté skořice
125 g umletých mandlí
15 g prášku do pečiva
čokoládová poleva

Postup

Cukr necháme rozpustit a vaříme, dokud není světle hnědý. Necháme vychladnout, přidáme mouku a několik hodin necháme odpočinout. Následně přidáme vejce, zázvor, mandle, skořici, hřebíček, citronovou kůru a prášek do pečiva. Z této směsi vypracujeme těsto, které pečeme v plechu vysypaném tukem a moukou. Když je perník upečený, krájíme ho na proužky, které zdobíme čokoládovou polevou.

Tags : pumprnikl

Nenechte si ujít další zajímavé články