Polévka je mírně nasládlá díky batátům a mrkvi. Zásluhou koření má ale i zajímavou pikantnost.
Ingredience
800 g batátů
2 větší mrkve
sůl
pepř
1 lžíce olivového oleje
2 cibule
1 lžíce másla
3 stroužky česneku nakrájeného na plátky
špetka zázvoru
špetka mletého koriandru
špetka římského mletého kmínu
1,2 l zeleninového vývaru
100 ml 12% smetany
pažitka (nebo petrželka či kerblík), chilli paprička a zakysaná smetana na ozdobení ● topinky
Postup
Batáty oloupejte, mrkve očistěte a obojí nakrájejte. Rozložte na plech, osolte, pokapejte olejem, promíchejte a v troubě na 200 °C pečte 40 min doměkka. Nakrájejte cibuli a na másle ji v hrnci opečte. Přidejte česnek, zázvor, koriandr, kmín a restujte. Jablka oloupejte, nakrájejte a bez jádřinců přidejte k cibuli.
Promíchejte a opékejte, aby změkla. Přilijte část vývaru a přiveďte k varu, odstavte. Upečenou zeleninu přesuňte do hrnce k cibuli a jablkům, zalijte zbylým vývarem a přiveďte k varu. Povařte a vše rozmixujte na krém. Přilijte smetanu, dochuťte a ještě krátce povařte.