TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Tento dezert patří mezi klasické recepty skandinávské kuchyně. Zkuste si ho připravit doma, nebudete litovat.

Suroviny

Na těsto

240 ml plnotučného mléka
70 g másla
70 g cukru krupice
1 balíček sušeného droždí
550 g hladké mouky
1 vejce
špetka soli

Na náplň

120 g třtinového cukru
100 g másla
15 g skořice

Vyzkoušejte polevu z mascarpone a javorového sirupu.

Krok za krokem

Do vetší mísy dejte cukr, vlažné mléko a rozpuštěné máslo. Vše dobře promíchejte a přisypte sáček sušeného droždí. Jemně zamíchejte, přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Bude to trvat nejméně15 minut.

Do kvásku přidejte vejce, sůl a hladkou mouku. Vypracujte vláčné a nelepivé těsto. Těsto propracujte ještě ručně a pak ho opět dejte v míse na teplé místo kynout, zhruba na hodinu a půl.

Pracovní plochu posypte moukou a vyklopte na ni vykynuté těsto. Vyválejte na placku o rozměrech cca 30 x 50 cm.

Smíchejte skořici s cukrem a touto směsí posypte celý plát těsta.

Když máte směs rovnoměrně rozprostřenou po celé šířce těsta, polijte ji rozpuštěným máslem a zarolujte. Rolujte pomalu a opatrně, snažte se ruličku co nejpevněji zarolovat.

Poté roládu ostrým nožem nakrájejte na kolečka široká asi 2,5 cm a poklaďte řezem dolů do pekáčku vymazaného máslem. Vložte do trouby předehřáté na 190 °C a pečte zhruba 18 minut dozlatova.

Poleva s javorovým sirupem

Pokud chcete tento recept pozdvihnout na ještě vyšší úroveň, vyzkoušejte polevu z mascarpone a javorového sirupu.

Suroviny

150 g macarpone
3 lžíce javorového sirupu
moučkový cukr dle chuti
lžíce citronové šťávy

Postup

Mascarpone vyšlehejte s javorovým sirupem do hladkého, nadýchaného krému a postupně přidávejte moučkový cukr. Průběžně ochutnávejte. Nepřežeňte to, pamatujte na to, že náplň šneků je poměrně sladká.

Podle chuti přidejte citronovou šťávu, dodá sladkému dezertu svěžest.

Krém namažte na ještě teplé šneky (pozor, ne horké!), to zajistí vsáknutí polevy do těsta a propojení chutí. Pokud chcete, můžete povrch posypat nahrubo nasekanými lískovými ořechy nebo mandlemi. Tahle vrstva dodá klasickým šnekům křupavost a ojedinělou chuť.

Tip

Na polevu můžete použít i jakýkoli jiný čerstvý sýr, výborná bude mimo jiné i z klasického tučného tvarohu.

Tags : šneci

Nenechte si ujít další zajímavé články