TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Nadýchané a voňavé buchty jsou jedním ze symbolů české kuchyně. Upečte si je spolu s námi k nedělní kávě.

Ingredience

Na těsto

500 g hladké mouky
75 g cukru krupice
250 g mléka
4 žloutky
150 g másla
40 g kvasnic
5 g soli
citronová kůra (1 citron)

Maková náplň

50 g cukru krupice
125 g mléka
15 g másla
2 g mleté skořice
půl špetky mletého hřebíčku
125 g jemně namletého máku
citronová kůra (1 citron)
25 g rozinek v rumu
špetka soli

Tvarohová náplň

200 g tvarohu v kostce (není tolik řídký)
55 g cukru krupice
20 g bílků
citronová kůra (1 citron)
40 g rozinek v rumu

Postup

Do misky dejte trochu vlažného mléka, lžíci cukru a trochu mouky, nakonec rozdrobte kvasnice a rozmíchejte. A nechte vzejít kvásek (cca 10–15 minut).

Do mísy prosejte mouku, přidejte sůl a zbytek cukru, nastrouhanou citronovou kůru a změklé máslo. V mléce prošlehejte žloutky a vlijte je do mouky, přidejte kvásek a zpracujte hladké, lehce lepivé těsto. Možná bude třeba nějakou mouku ještě přisypat.

Těsto poprašte moukou a přikryjte čistou utěrkou, nechte kynout. Trvá to hodinu až dvě (záleží na teplotě a tlaku).

Maková náplň: Namletý mák zavařte v mléce s máslem, až zhoustne. Pak přidejte cukr, skořici, hřebíček, nastrouhanou citronovou kůru, špetku soli. A nakonec vmíchejte rozinky v rumu.

Tvarohová náplň

Tvaroh smíchejte s bílkem, cukrem, vmíchejte v rumu namočené rozinky a nakonec přidejte strouhanou citronovou kůru a rum. Vše vymíchejte do hladkého krému.

Vykynuté těsto na buchty rozválejte asi na 8 až 10 mm. Rozkrájejte na čtverce 6 x 6 cm, do středu naneste náplň a pečlivě zabalte. Vytvarujte si vždy takový raneček, kdy všechna náplň je uvnitř. U tvarohové náplně dejte pozor, aby nevytékala.

Do pekáčku dobře vymazaného máslem skládejte buchty spojem dolů. Každou buchtu pomažte rozpuštěným máslem nebo sádlem. Po naplnění buchty lehce zalijte zbylým máslem nebo sádlem.

Pekáč přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout asi 30 minut. Mezitím rozpalte troubu na 180 °C (horkovzduch na 160 °C). Buchty pečte v rozpálené troubě asi 25 až 30 minut. Po upečení je ještě horké vydatně potřete směsí rozpuštěného másla a rumu a pocukrujte.

Nenechte si ujít další zajímavé články

Jak se vykrmují zápasníci sumó?
epochalnisvet.cz

Jak se vykrmují zápasníci...

Sumó se v Japonsku těší oblibě už více než...
Židé ve středověku: Zaplaťte, nebo odejděte!
epochaplus.cz

Židé ve středověku:...

Být Židem nebyl ve středověku žádný med....
Šestý smysl zvířat: Vycítí smrt i blížící se nebezpečí?
enigmaplus.cz

Šestý smysl zvířat: Vycítí smrt i...

Zvířata jsou stále z velké části...
6G síť: Kdy přijde a co od ní můžeme čekat?
21stoleti.cz

6G síť: Kdy přijde a co od ní...

Latence v řádu mikrosekund,...
Vévoda z Marlborough spadl do hnoje
historyplus.cz

Vévoda z Marlborough spadl...

Dveře se bez předchozího zaklepání otevřou a...
Jak si užít luxusní víkend ve dvou?
iluxus.cz

Jak si užít luxusní víkend...

Každý pár někdy potřebuje...
Sváteční menu – Valentýn: Konfitovaná kachní stehna
nejsemsama.cz

Sváteční menu –...

Jako hlavní chod se hodí šťavnaté kachní stehýnko s...
Svědí to, že by se jeden zbláznil!
panidomu.cz

Svědí to, že by se jeden...

Možná se vám to už také stalo: Nikde žádný pupínek, žádná...
Černé lyonské akordy s bílou
rezidenceonline.cz

Černé lyonské akordy s bílou

Přísně geometrické linie, beton, sklo a...
Tajemno kolem milence Stehlíkové
nasehvezdy.cz

Tajemno kolem milence...

Herečka Markéta Stehlíková (40) z...
Klášter Kladruby: Chrám, ve kterém kreslí světlo
epochanacestach.cz

Klášter Kladruby: Chrám, ve...

Klášterní areál v Kladrubech je dokladem toho, že...
Svět dětství se rozplynul
skutecnepribehy.cz

Svět dětství se rozplynul

Když se ohlédnu zpátky, vzpomínky na mé...