TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Těsto vyrobené doma vyjde daleko levněji. Skvěle poslouží při přípravě moučníků, ale lze ho naplnit i slanými směsmi. Výsledná chuť a vůně čistě máslového těsta vás oslní.

Suroviny

Vodové těsto

1 špetka soli
1 lžíce oleje
2 žloutky
200 g hladké mouky
100 ml vlažné vody

Tukové těsto

250 g másla
100 g hladké mouky

Slaní šneci z listového těsta

Krok za krokem

Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu, proto si je nachystáme asi 15 minut předem. U listového těsta je důležité vytvořit 2 části – tukovou část a vodovou část.

Do misky dáme všechny ingredience na vodové těsto a vypracujeme tak, aby se nelepilo. Jakmile se přestane lepit ke stěnám misky, je hotové. Uděláme z něj bochánek, přikryjeme potravinovou fólií, aby neosychalo, a dáme do lednice odležet.

Tukové těsto uděláme tak, že do změklého másla vetřeme mouku. Ideálně rukama. Těsto zpracujeme tak, aby v něm nebyly žádné hrudky. Těsto je poměrně řídké.

Přeneseme na potravinovou fólii, nebo do igelitového sáčku, zabalíme a vytvarujeme z něj plochý čtverec. Takto dáme těsto odpočinout do lednice na 30 minut.

Vytáhneme obě těsta z lednice. Vodové těsto rozválíme na čtverec tak velký, abychom do něj mohli zabalit druhé těsto. Doprostřed těsta na koso položíme tukové těsto a zabalíme ho na psaníčko.

Obě těsta rozválíme opět na čtverec a znovu složíme. Při převalování těsto podsypáváme hladkou moukou, nemělo by se lepit ani na váleček, ani na vál. Těsto dáme na talířek, přikryjeme ho potravinovou fólií a dáme do lednice na 30 minut.

Vytáhneme těsto z lednice, rozválíme a znovu složíme. Toto opakujeme ještě 3–6×. Opakujeme podle toho, jak rychle ho potřebujeme mít hotové. Čím víckrát těsto převálíme, tím více vrstev bude těsto mít a tím bude lepší.

Jednoduché domácí máslové listové těsto můžeme okamžitě použít k pečení, nebo ho můžeme uchovat v lednici do druhého dne, případně i zamrazit. Pro zachování tvaru před pečením potřeme těsto vejcem rozšlehaným se lžící studené vody.

 

Nenechte si ujít další zajímavé články

Záhada Terakotové armády: Působili na čínském císařském dvoře sochaři z antického Řecka?
enigmaplus.cz

Záhada Terakotové armády: Působili na...

Když byl v roce 1974 v Číně...
Pomocníci pro teplou snídani
panidomu.cz

Pomocníci pro teplou snídani

Zvláště teď v zimě přijde teplé sousto...
Dům roku, který se zrodil ve sklepě
rezidenceonline.cz

Dům roku, který se zrodil ve...

Když tato zajímavá rezidence získala celosvětové...
Bernášková utekla manželovi za kamarádem?
nasehvezdy.cz

Bernášková utekla manželovi...

Sotva skončilo patnáctileté...
Koněpruské jeskyně a javoříčští netopýři už se probouzí
epochanacestach.cz

Koněpruské jeskyně a javoříčští...

Hlavní sezóna zpřístupněných jeskyní sice začne...
Měsíční Grand Canyon? Obří kaňony vznikly během několika minut
21stoleti.cz

Měsíční Grand Canyon? Obří...

Při pohledu na Grand...
Na dvoře Ludvíka XIV.: Servíruje se bešamel a vidlička je ďáblův nástroj
epochaplus.cz

Na dvoře Ludvíka XIV.: Servíruje...

Lžíce, vidlička a nůž, to je základ příboru, který...
Tajemný Klášterec nad Orlicí: Ďáblové pod omítkou svatostánku?
epochalnisvet.cz

Tajemný Klášterec nad Orlicí:...

Kostel Nejsvětější Trojice najdeme v podhůří...
Nikdy jí tu faleš neodpustíme!
skutecnepribehy.cz

Nikdy jí tu faleš neodpustíme!

Kolegyni jsem považovala za svůj vzor. Nakonec jsem...
Všechno jsme spolu zvládli
nejsemsama.cz

Všechno jsme spolu zvládli

Když už jsem myslela, že se budu...
Velikonoční menu v restauraci The Artisan
iluxus.cz

Velikonoční menu v...

Jaro přináší nejen...
5 vyvrácených mýtů o čaji: Jeho domovinou není Čína
historyplus.cz

5 vyvrácených mýtů o čaji:...

„Čajovník je zřejmě nejstarší kulturní rostlinou světa....