Tradiční žmolenkový koláč našich babiček má stále své pevné místo v české gastronomii, a to dokonce i ve špičkových restauracích.
Ingredience
750 g vypeckovaných švestek
Těsto
250 g polohrubé mouky
150 g moučkového cukru
150 g rozpuštěného másla
4 vejce
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
1 lžička nastrouhané citronové kůry
špetka soli
Žmolenka
100 g hrubé mouky
100 g másla
1 vanilkový cukr
1 lžíce krupicového cukru
Postup
Do mísy dáme nejdříve prosetou mouku, kypřicí prášek a vše dobře promícháme, pak přidáme všechny ostatní ingredience patřící do těsta a vymícháme jej dohladka.
Těsto nalijeme na plech s vyšším okrajem, který vyložíme papírem na pečení, a na těsto rovnoměrně poklademe švestky. n Připravíme si předtím žmolenku tak, že do mouky nastrouháme máslo, přidáme k němu vanilkový a krupicový cukr a dostatečně vše, nejlépe rukou, smícháme.
Zasypeme jí rovnoměrně koláč a dáme do předehřáté trouby péct na 20 minut při teplotě 180 °C.