Pro nás trochu nezvyklé, ale oběd ve Švédsku někdy zahrnuje i nakládané sledě. Například v podobě salátu.
Potřebujete
4 filety naloženého sledě
4 vejce
2–4 kyselé okurky
1 jablko
2 cibule
1 lžíci oleje
sůl, pepř
čerstvý kopr nebo jiné bylinky
Postup
Vejce uvařte natvrdo, nechte je zchladit a oloupejte. Kopr nebo bylinky omyjte a nechte okapat. Jablko dobře omyjte, rozkrojte napůl, odstraňte jádřinec a nakrájejte ho na tenoučké plátky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka, kopr či bylinky nadrobno. Okurky nakrájejte na kostičky.
Rybí filety vyndejte z láku a nakrájejte je na silnější proužky. Trochu oleje smíchejte s trochou láku ze sleďů, osolte, opepřete a prošlehejte.
Všechny suroviny smíchejte dohromady nebo je naaranžujte na talíře a přelijte olejem s lákem,. Ozdobte rozkrojenými vařenými vejci a posypejte koprem či bylinkami. Podávejte s pečivem, nejlépe s plátky knäckebrotu.