Jako příloha se nejlépe hodí bramborový salát, pochopitelně. Je na vás, zda zvolíte tvar podkov, nebo jen půlek ryby. Veselé Vánoce vám přeje web Tisíce receptů.cz!
Suroviny
1 kapr
3 vejce
100 g hladké mouky
200 g strouhanky
2 citrony
sůl
pepř
olej na smažení
Postup
Asi dvoukilového kapra dobře očistěte. Nejprve mu odkrojte hlavu a ocas. Ty dejte stranou a využijte je při přípravě rybí polévky. Očištěnou část ryby nakrájejte na podkovy.
Při vedení řezu se vyhněte místům, kde jsou silnější kosti ploutve a hřbetu. Z takto připravených kusů už snadno odříznete ploutve i s kostmi, které k nim přiléhají. Hotové podkovy osušte papírovými utěrkami, osolte a opepřete.
Obalte je z obou stran v hladké mouce. V jedné misce rozšlehejte vidličkou vejce. Do druhé mísy nasypejte strouhanku. Podkovy nejprve namáčejte ve vejci a následně ve strouhance.
Smažte je dozlatova v dostatečném množství rozpáleného oleje. Po usmažení odsajte přebytečný tuk papírovými utěrkami. Obalovaného kapra podávejte lehce zakápnutého citronem.