Sorbet můžeme nechat v mrazáku klidně až deset dní.
Ingredience na 4 porce
Na sorbet
150 g kvalitní tmavé čokolády
120 g kvalitní mléčné čokolády
200 g moučkového cukru
500 ml vody
Na zdobení
70 g kvalitní čokolády
45 ml horké vody
220 ml smetany ke šlehání
100 g pěnových bonbonů
Postup
V hrnci na středním plameni přivedeme vodu a cukr k varu. Vaříme asi 2 min, dokud se cukr úplně nerozpustí. Rozmixujeme čokoládu a poté k ní pomalu přiléváme připravený cukrový sirup. Mixér znovu zapneme asi na 2 min.
Vlijeme do kovové nádoby a dáme chladit. Když je asi 1/3 sorbetu zmrzlá, nakrájíme na větší kousky a znovu rozmixujeme, aby se směs opět spojila. Necháme znovu z 1/3 zmrznout a postup opakujeme.
Takto připravený sorbet můžeme ihned podávat nebo ho zamrazit. Před podáváním necháme změknout 5 min. při pokojové teplotě. Mezitím vyšleháme dotuha šlehačku.
Vodu a čokoládu dáme do hrnce a ve vodní lázni za stálého míchání rozpustíme, aby vznikla hladká poleva. Sklenice naplníme sorbetem, tvořítkem zdobíme sorbet šlehačkou, poléváme čokoládovou polevou a nakonec ještě dozdobíme pěnovými bonbony.