Čím si na Nový rok připijete? Asi nějakým vínem, jako většina z nás. Možná si při tom ani neuvědomíte, že se při servírování tohoto moku často chybuje. Na příkladu několika nejznámějších nešvarů vám vysvětlíme, co nedělat a jak správně postupovat.
K nejčastějším chybám patří, když k jídlu podáte nesprávný druh vína nebo když servírujete víno špatně vychlazené. Málokdo se také vyzná v jeho skladování.
Nesprávný typ
Není horší prohřešek než servírovat k pokrmu naprosto nevhodné víno. Existuje proto několik základních pravidel, kterými byste se měli řídit. Lehká jídla by mělo doprovázet víno bílé. Vydatná jídla zase lehčí víno červené nebo plnější víno bílé. K tmavým masům (hovězí, skopové, zvěřina, játra, ledvinky), k těžkým masitým pokrmům a kořeněnému jídlu zvolte červené víno. Sladké dezerty vždy doprovází stejně sladké nebo ještě sladší víno, bílé či červené. U sýrů volba vína závisí na jejich druhu, například eidam, moravský bochník nebo běžný camembert doplňují výborně jemná bílá i červená nearomatická vína.
Další rady: K tmavému pokrmu se hodí červené víno, ke světlému chodu (ryby, drůbež, telecí maso, světlé omáčky) volte víno bílé. Intenzita chuti jídla a vína by se měla vyrovnávat, proto k výraznému pokrmu podávejte víno se silnější chutí. Málokdo také ví, že pokud používáme víno při vaření, měli bychom stejnou odrůdu podávat i u stolu.
Špatně vychlazené víno
Nikdy víno nedávejte na mrazák ani do něj nesypte kostky ledu – ztratí tak vůni a specifickou chuť.
Druh vína
Doporučená teplota při podávání vína
Doporučená teplota při konzumaci
Šumivá a šampaňská
5 °C
7-9 °C
Bílá suchá, mladá a růžová, polosladká a sladká vína a vína pozdních sběrů
8 °C
9-11 °C
Mladá červená, lehká a ovocná
8 °C
10-12 °C
Velká silná bílá vína
8-10 °C
10-12 °C
Elegantní červená vína
10-12 °C
12-14 °C
Velká těžká červená vína
12-13 °C
14-15 °C
Stará likérová vína
10-12 °C
13.15 °C
Používáme nekvalitní vývrtku
Pozornost věnujte šroubovici. Měla by být tenká, mít volný střed a ostrou špičku, jinak je možné, že bude korek trhat. Nejpraktičtější je barmanská vývrtka, nejprodávanějším typem pak motýlkový model.
Nehlídáme délku korku
Korkovou zátku bychom při otvírání nikdy neměli potrhat, její kousky by se mohly dostat do lahve. Proto předem odstraňte folii okolo hrdla lahve a podívejte se, jak je zátka dlouhá, abyste vývrtku zašroubovali tak akorát.
Naléváme do nesprávných sklenic
Barevné sklenice na víno rovnou vyhoďte nebo schovejte na karneval. Jak červené, tak i bílé víno by se mělo podávat v bezbarvé sklenici z tenkého skla ve tvaru kalichu se stopkou dlouhou alespoň 5 cm, aby se sklenice pohodlně držela. Pro vína bílá a růžová vždy volíte menší sklenice tulipánového tvaru, pro ta červená je vhodný větší a širší pohár se zúženým hrdlem. Úzké a vysoké flétny se hodí na šampaňské či sekt.
Lahev opíráme o sklenice
Při nalévání vína se lahev nesmí dotknout sklenice, aby ji nenaštípla. Otevřenou lahev obalte plátěným ubrouskem, který zachytí případné kapky. Když je sklenka již naplněná, ukápnutí vína zamezíte nadzvednutím a pootočením hrdla lahve.
Rozléváme v chybném pořadí
Podle bontonu nejprve naplňte trochu svou sklenici a ochutnejte, zda je víno v pořádku. Poté vždy z pravé strany nalévejte hostům podle následujícího pořadí: 1) duchovním (jsou-li mezi vámi), 2) ženám, 3) významným osobám a oslavencům, 4) ostatním hostům, 5) sobě.
Víno necháváme volně ležet na stole
Zejména v létě je víno náchylné k rychlé ztrátě své ideální teploty. Proto je vhodné bílá, růžová a šumivá vína podávat v chlazených nádobách s ledem a vodou, aby si udržela svou patřičnou teplotu. Pokud je třeba, můžete takto ochladit i víno červené.
Pochybné skladování
Obvykle víno koupíme a dáme ho do lednice vychladit, to je ale ta největší chyba. Teplota, vlhkost, světlo a poloha láhve, to vše rozhoduje o jeho kvalitě a následné chuti. Místo sklepa, balkonu či lednice raději použijte speciální vinotéku, která poskytne vínu ty nejvhodnější podmínky.