Když se řekne grilovaná chobotnice, méně zkušený kuchař se může až zaleknout. Přitom recept není až tak složitý a chobotnice již také nejsou nedostupné. Takže proč si domu nevnést trochu středomořské atmosféry.
Suroviny na 2 porce
1 chobotnice
1 cibule
1 mrkev
1 celer
2 stružky česneku
bobkový list
celý černý pepř
nové koření
0,2 l bílého vína
rukola
cherry rajčata
Olej na marinádu
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce červeného vinného octa
1 lžíce medu
1 lžička sambal (chili pasta)
1 pomeranč lístky bazalky
½ citronu
Postup:
Do hrnce dáme vodu, víno, kořenovou zeleninu, cibuli, bobkový list, pár kuliček pepře, nové koření a chobotnici. 2,5 kg chobotnici vaříme 45–60 minut. Do mísy dáme vinný ocet, olivový olej, med, sambal, bazalku, šťávu z citronu a pomeranče dáme. Osolíme, opepříme a promícháme.
Až se chobotnice uvaří, odkrojíme jí zobáček a hlavu, nekonzumují se. Následně odkrojíme chapadla, která vložíme do marinády. Rozpálíme olivový olej a na něm je dozlatova osmahneme. Na pánvi je ještě lehce osolíme a opepříme.