TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Nejen ryby a drůbež jsou pro prospěšné. Získejte také sílu z červeného masa. Většina z nás si nedokáže představit, že by se měla vzdát masa a masových jídel. Maso je základní potravinou, ale mnoho lidí přitom hřeší a konzumují ho více, než je zdrávo. A jak jste na tom vy?

Týká se to hlavně masa červeného, tedy vepřového, hovězího, skopového, telecího a jehněčího, nebo také kachního a husího. Červené maso obsahuje v průměru 20–24 g bílkovin na 100 g (v syrovém stavu) a téměř všechny bílkoviny obsažené v něm jsou plnohodnotné, to znamená, že obsahují všechny esenciální aminokyseliny. Bílkoviny jsou základními stavebními kameny organismu, jsou součástí svalové bílkoviny, ale také enzymů, hormonů a protilátek.

Co obsahuje?

Maso obecně obsahuje 55–75 % vody, 15–25 % bílkovin a až 35 % tuků. Obsah sacharidů je zanedbatelný. Tučnější maso má obvykle nižší obsah vody než maso libové. Červené maso obsahuje kvalitní nenasycené mastné kyseliny, je také skvělým zdrojem minerálů, a to hlavně zinku a železa (které často chybí vegetariánům či veganům). Nejdůležitější ze všech vitamínů, které maso obsahuje, je vitamín B12.

Proč jíst červené maso

Ačkoliv je červené maso v mnoha ohledech výživově velmi vhodné, je třeba si dát pozor na jeho tučnější druhy. Jejich tuk totiž nemá tak výhodné složení a měli bychom ho v naší stravě omezovat. Vysoký příjem tuku je jedním z rizikových faktorů vzniku kardiovaskulárních onemocnění, obezity a některých typů rakoviny. Každopádně ale červené maso může být součástí i redukčního jídelníčku. Ten by měl být v každém případě pestrý a vyvážený. Konzumovat bychom tedy měli hlavně maso libové. Nejméně tučné je telecí a divočina, zatímco vepřové obsahuje méně bílkovin a více tuku. I proto je pro organismus hůře stravitelné. Při přípravě masa je vhodné přebytečný tuk odstranit. .

Nenechte si ujít další zajímavé články

Vondráčková v obavách: Proč odcházejí všichni muži z jejího života?
nasehvezdy.cz

Vondráčková v obavách: Proč...

Z rozvodu s hokejistou...
Gruzie plná chutí a vůní
epochalnisvet.cz

Gruzie plná chutí a vůní

Země pro mnohé neznámá skrývá velké kulinární...
Vědci objevili barvu, kterou dosud nikdo neviděl. Jmenuje se „olo“ a nelze ji zachytit běžnými prostředky
21stoleti.cz

Vědci objevili barvu, kterou dosud...

Vědecký tým z Kalifornské...
Ach, ta bolavá krční páteř
nejsemsama.cz

Ach, ta bolavá krční páteř

Bolest krční páteře je jako nechtěný dárek – nikdo o...
Tajemství dvojčete Ludvíka XIV.: Skončil za mřížemi nepohodlný sourozenec francouzského krále?
enigmaplus.cz

Tajemství dvojčete Ludvíka XIV.:...

Francouzský Král Slunce Ludvík XIV. si...
Velikonoční ostrov: Nejosamělejší místo světa plné záhad
epochanacestach.cz

Velikonoční ostrov:...

Hluboko v Pacifiku leží ostrov proslulý...
Velikonoční dekorace: Vejce, kde ses tady vzalo?
panidomu.cz

Velikonoční dekorace:...

Obří vejce může být netradiční dekorací a...
Věděla, že už nastal její čas
skutecnepribehy.cz

Věděla, že už nastal její čas

Na posmrtný život jsem nikdy nevěřila....
Kramáře připravil o křeslo jeho ruský poklad
historyplus.cz

Kramáře připravil o křeslo...

„Co je to s Kramářem? Včera se nezdržel ani na hlasování o...
Revoluce v outdoorovém grilování a relaxačních technikách
epochaplus.cz

Revoluce v outdoorovém...

Chystáte se na piknik do přírody a nechcete tahat...
Longines Conquest: Tradiční elegance v novém, moderním pojetí
iluxus.cz

Longines Conquest: Tradiční...

Kolekce Longines Conquest, která...
Vestavba s přidanou hodnotou
rezidenceonline.cz

Vestavba s přidanou hodnotou

Design kuchyně ctí spotřebiče, které nejsou na první...