Pokud byste to náhodou nevěděli, tak kalvados je francouzská pálenka, která si s jehněčími kotletkami skvěle rozumí.
Suroviny na 4 porce
2 cibule
1 petržel
1 sklenka kalvadosu
30 g másla
1 mrkev
6 lžic olivového oleje
12 plátků jehněčí kotlety
1 jablko
50 g cukru krupice
250 ml zeleninového vývaru dle chuti
mletý pepř
sůl
Postup
Jablko a zeleninu očistíme. Jablko nakrájíme na kostičky spolu s cibulí a mrkev s petrželí nastrouháme. Vše osmahneme asi na 20 gramech másla se lžičkou olivového oleje. Osolíme, opepříme a zalijeme čtvrtinou vývaru. Vše zakryjeme poklicí a dusíme asi 30 minut, než se vývar odpaří. Rozehřejeme druhou pánev.
Přidáme zbylé máslo s olejem, vsypeme cukr a vmícháme 2 lžíce kalvadosu. Mícháme, až vše lehce zkaramelizuje. Do karamelu přidáme jehněčí kotlety a zprudka je opečeme z obou stran.
Dáváme ale pozor, ať se cukr nepřipálí nebo nezhnědne. Pak vše zastříkneme zbylým kalvadosem, osolíme a opepříme. Kotlety vložíme do trouby pod gril a necháme asi 5–10 minut grilovat. Vypneme a necháme dle potřeby dojít.Jehněčí kotlety na kalvadosu podáváme s připravenou zeleninovou směsí.