Voňavému masu s vařenými brambory a mrkví nikdo neodolá. Jedná se o výživné, přitom dietní jídlo.
Suroviny na 4 porce
500 g vepřové kýty nebo pečeně bez kosti
1 lžíce slunečnicového oleje
1 cibule
sůl, pepř
5 kuliček nového koření
3 bobkové listy
3 větvičky tymiánu
50 ml bílého suchého vína
200 g mrkve
400 g brambor
2 lžíce másla
Postup
Maso očistěte a nakrájejte na plátky. V pekáčku na rozpáleném oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli. Jakmile začne růžovět, přidejte maso. Opečte ho rovnoměrně ze všech stran. Přidejte sůl, pepř, nové koření, bobkové listy a větvičky tymiánu.
Maso podlijte bílým vínem a troškou vody. Pekáček přiklopte poklicí a dejte do trouby vyhřáté na 170 °C. Pečte asi 45 minut.
Brambory očistěte a nakrájejte na měsíčky, mrkev oškrábejte a nakrájejte na hranolky. Zapékací mísu vymažte máslem a poskládejte do ní zeleninu. Osolte, opepřete a pečte při 170 ºC do změknutí.
Upečené maso naservírujte se zeleninou na talíř, přelijte trochou šťávy a ozdobte tymiánem.