Hrách, čočka, fazole a cizrna skvěle zasytí a chutnají! Odedávna patřily do staročeské kuchyně. Dnes je najdeme hlavně v jídelníčku vegetariánů, ale znovu se vracejí do popředí i v běžné české kuchyni. Zkuste cizrnu trochu jinak!
Suroviny na 4 porce
1 červená cibule
1–2 čerstvé chilli
papričky
2–3 zralá rajčata
300 g vařené nebo konzervované cizrny
hrst natrhaných lístků máty a bazalky
200 g rozdrobené fety či balkánského sýra
Na zálivku
100 g vařené nebo konzervované cizrny
šťávu z 1 a ½ citronu
5 lžic extra panenského olivového oleje
pepř
sůl
Postup
Čtvrtinu veškeré cizrny rozmixujte s citrónovou šťávou a olivovým olejem, osolte a opepřete. Získáte tak pikantní hladkou krémovou zálivku.
Cibuli oloupejte a nakrájejte na plátky nebo klínky, chilli papričky podélně rozkrojte a odstraňte semínka, rajčata také drobně nakrájejte.
V míse smíchejte zbytek scezené cizrny s ostatními surovinami, posypte rozdrobenou fetou a lístky bylinek. Podávejte zakapané zálivkou, nebo ji servírujte zvlášť, aby si každý posloužil podle chuti.