Studené omáčky jsou skvělým doplňkem ke všem grilovaným masům, ale i k drůbeži, hamburgerům, dokonce i k čerstvé zelenině a těstovinám. Přesvědčete se, že připravit chuťově efektní omáčky není vůbec nic složitého, za to na stole udělají velkou parádu.
Omáčka z dijonské hořčice
Tato omáčka je obzvlášť vhodná ke grilovanému jehněčímu hřbetu a drůbeži, speciálně je vynikající ke krůtě.
Suroviny na 4 porce
80 g dijonské hořčice
3 lžíce žervé nebo zakysané smetany
70 ml smetany
150 ml mléka
30 ml aceta balsamica
30 ml olivového oleje extra virgin
sůl, pepř
Postup
Dijonskou hořčici vmícháme do žervé a postupně do směsi zašleháme ostatní suroviny Dochutíme podle potřeby pepřem a solí. Omáčku necháme před podáváním vychladit.
Během této doby se zároveň také odleží, což je důležité pro dostatečné propojení všech chutí. Pokud třeba grilujete vepřové nebo hovězí maso a nepodáváte ho s touto omáčkou, pak o mnoho přicházíte.
Dijonská hořčice vás zaujme svou výraznou chutí.
Omáčka z ovčího sýra
Pikantní a zajímavá omáčka se hodí k syrové zelenině, ale i k těstovinám.
Suroviny pro 4 osoby
100 g ovčího sýra
2 lžíce olivového oleje
½ lžičky bílého vinného octa
bílý pepř
1 stroužek česneku
125 ml sladké smetany
1 lžíce kaparů
1 malá nakládaná okurka
5 černých olivového
Postup
Sýr vložíme do mísy a rozdrtíme vidličkou. Přidáme olej, ocet, trochu pepře a smícháme dohladka. Česnek oloupeme, prolisujeme a přimícháme do sýrového krému. Ušleháme smetanu. Kapary, okurky a vypeckované olivy nasekáme nadrobno.
Smetanu a ostatní pokrájené přísady nakonec vmícháme do sýrové omáčky.
Místo ovčího sýra můžete použít i sýr cottage nebo klasický tavený sýr.
Bylinková omáčka
Omáčka s bylinkami je o poznání jemnější a chutná k přírodně upraveným rybám a bílým masům.
Suroviny pro 4 osoby
3 sardinky
1 lžíce kaparů
10 zelených oliv
150 g přírodního jogurtu
1 lžička plnotučné hořčice
1 lžíce citronové šťávy
sůl, mletý černý pepř
po ½ svazku petrželky
pažitky a kopru
1 stroužek česneku
Postup
Sardinky opláchneme studenou vodou a osušíme. Olivy vypeckujeme a společně se sardinkami a kapary je najemno nasekáme. Jogurt smícháme dohladka s hořčicí a citronovou šťávou.
Podle chuti osolíme a opepříme. Bylinky opláchneme a osušíme. Nakrájené je společně s prolisovaným česnekem, sardinkami, olivami a kapary vmícháme do jogurtového základu.
Do omáčky jsme místo česneku zkusili nadrobno nakrájenou karamelizovanou cibulku.