TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Květákové placičky jsou vegetariánská klasika, která zpříjemní třeba i sledování televize.

Suroviny

400 g květáku
půl lžičky soli a kmínu
150 g uzeného masa
4 vejce
120 g polohrubé mouky
50 ml mléka
špetka muškátového květu
olej na smažení

Dip

1 zakysaná smetana
1 hustý jogurt
sůl a pepř podle chuti
2 lžíce nasekané pažitky

Postup

Květák rozebereme na růžičky, omyjeme je a uvaříme v osolené a okmínované vodě do poloměkka – trvá to zhruba patnáct minut.

Necháme zcela zchladnout, květák ještě najemno pokrájíme a smícháme s uzeným masem, přidáme žloutky, mouku, mléko, nakonec vmícháme tuhý sníh z bílku a ochutíme solí a špetkou muškátového oříšku. Směs nabíráme lžící, dáváme na rozpálený olej a smažíme tři minuty z každé strany.

Placičky podáváme s dipem ze zakysané smetany, jogurtu, soli a pažitky.

Vyzkoušejte i jiné dipy

Okurkový

Jednu salátovou okurku omyjeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Nasekáme mátu, vymačkáme šťávu z ½ citronu. Přidáme 200 g řeckého jogurtu. Všechny ingredience dáme do menší mísy a vše důkladně promícháme. Ochutíme solí a pepřem.

Citronový

Jednu šalotku oloupeme, nakrájíme nadrobno a orestujeme ji na olivovém oleji. Vychladlou ji smícháme se 400 ml jogurtu, šťávou i kůrou z citronu, nasekaným koriandrem a osolíme.

 

 

Nenechte si ujít další zajímavé články