Dokonalý vegetariánský, ale i veganský pokrm, který i lehce připomene chuť masa.
Suroviny na 1 porci
125 g hlívy ústřičné
pepř
1 krajíc (50 g) žitného chleba
1 str. česneku
špetka soli
1 ml ol. oleje
mletá paprika
1 červená paprika
kmín
majoránka
½ červ. cibule
250 ml zeleninového vývaru
Postup
Do hrnce dáme olej, vsypeme cibuli a opékáme 5 min doměkka. Přidáme všechno koření a krátce opečeme. Opatrně, paprika se připaluje a může zhořknout. Přisypeme nakrájené houby a orestujeme. Přidáme česnek, zalijeme vývarem, osolíme, opepříme. Přivedeme k varu, zmírníme teplotu a vaříme 15 min.
Po čtvrt hodině přidáme pokrájené papriky a vaříme 15 min, až houby změknou. Omáčku zahustíme chlebem a necháme na mírném ohni provařit tak dlouho, dokud se chléb dokonale nerozmočí. Pokud se odvařilo příliš velké množství tekutiny, zředíme guláš ještě trochou vody.
Na konec vaření přidáme majoránku dle chuti a okořeníme guláš pepřem a solí. Podáváme ideálně s kvalitním žitným kváskovým pečivem.